Če imate težave s ščitnico, hrena ne uživajte. foto: Profimedia
Hren je močno cenjen tudi v zdravilstvu, saj vsebuje antibiotične snovi, visoko koncentracijo vitamina C, vitamine skupine B, kalcij, kalij, fosfor, magnezij in železo. Korenina je izjemno bogata z gorčičnimi olji, ki spodbujajo prekrvavitev sluznice, prebavo in izločanje seča. Hren prav tako velja za odlično razkužilo, pomaga proti vnetim sklepom, pikih insektov ter pri težavah z izkašljevanjem.
Kljub pozitivnim lastnostim cenjene korenike, pa ga lahko tudi zdravi ljudje uživajo le v zmernih količinah. Najbolj priporočljivo je uživanje sveže naribane korenike, saj je prav takšen najbolj aromatičen in učinkovit. A pri tem nikar ne pretiravajte.
Ne uživajte hrena, če …
Učinkovine v hrenovi koreniki lahko pri občutljivih ljudeh sprožijo alergijsko reakcijo, gorčično olje pa draži tudi kožo. Uživanju hrena se izognite tisti, ki imate težave s ščitnico, previdnost pa velja tudi pri nosečnicah in doječih materah. V omenjenih primerih je odsvetovana tudi uporaba eteričnega olja.
Ali veste, da obstaja recept za kruh, ki ne redi? Kliknite tukaj!
Napačno vnesen email naslov
Ta email naslov je že uporabljen!
Registracija je bila uspešna!
© 2024, SALOMON d.o.o.
Vse pravice pridržane.