favorskaya
Svet24.si

Ruske oblasti aretirale novinarko, ki je pokrivala sojenja Navalnemu

jv_0
Necenzurirano

Kaj se skriva v ozadju nenadnega odhoda direktorja T-2

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Vas zbada ob strani telesa? Nikar ne spreglejte tega!

28. 4. 2021; 04.00
Avtor: M. B./Maja
woman sad ženska žaost blond glava

foto: Pixabay

Notranji organi opravljajo pomembne funkcije v telesu. Njihovega zapletenega delovanja marsikdo ne razume, nam pa jetra, srce, ledvice … nedvomno sporočajo, kadar na vrata trkajo težave.

Pošiljajo nam signale, a jih zaradi preobremenjenosti in zaposlenosti dostikrat sploh ne opazimo ter si tako zapravimo priložnost za hitro ukrepanje in včasih tudi za ozdravitev. Zato v prihodnje prisluhnite svojemu telesu in tudi majhne opozorilne znake vzemite resno. Česa torej ne smete spregledati?

Nenehna žeja

Kaj tiči za tem? Vas nenehno žeja, kljub temu da veliko pijete? Imate suho kožo in ste v zadnjem času nepojasnjeno shujšali? Potem si nujno dajte pregledati kri na tešče za sladkorno bolezen. Pri vrednosti 126 mg glukoze (ali več) v decilitru krvi oziroma 7 mmol/l gre za diabetes.

Kako ukrepati? Obstajata dve vrsti sladkorne bolezni. Pri diabetesu tipa 1 morajo bolniki vse življenje jemati inzulin, diabetiki tipa 2 pa lahko z zdravo prehrano in življenjskim slogom ukrotijo bolezen.

Otekle noge

Kaj tiči za tem? Otekli gležnji po dolgih urah stanja niso nič zaskrbljujočega. Če noge dvignete, bo oteklina v 10 minutah uplahnila. Če pa so vaše noge že zjutraj otekle in boleče, lahko to nakazuje na oslabelost srca ali ledvic, medtem ko enostranska oteklina običajno nastane pri trombozi venskih žil.

Kako ukrepati? Pri omenjenih težavah je najbolje čim prej obiskati zdravnika, ki vam bo svetoval nadaljnje korake zdravljenja.

Dolgotrajno zbadanje ob strani telesa

Kaj tiči za tem? Nespremenjena trajna bolečina, ki se čuti kot zbadanje ob strani, je lahko znak za okužbo ledvic (pielonefritis). Tipične so težave samo na eni strani telesa, in tudi če z roko rahlo potrepljamo trebuh, čutimo to kot zelo neprijetno. Infekcija je običajno posledica nezdravljenega vnetja mehurja.

Kako ukrepati? Pri okužbi ledvic vam bo zdravnik predpisal antibiotike, ki jih jemljete od 7 dni do 2 tedna. Poleg tega vam bo priporočil, da popijete okoli 3 litre vode ali nesladkanega čaja na dan. Pomaga, če na boleče mesto položimo termofor.

Dražeč kašelj brez prehlada

Kaj tiči za tem? Jutranji napadi kašlja so lahko posledica prevelikega izločanja želodčne kisline: če ta med spanjem teče po požiralniku navzgor, razdraži dihalne poti. Razlogi tako imenovanega refluksa so največkrat premastna hrana, preveč popitega alkohola ali kajenje. Če ne boste ukrepali, se lahko razvijejo kronične želodčne težave in hripavost.


Kako ukrepati? Pogosto zadostuje že bolj zdrava prehrana. Kadar to ne pomaga, pa pojdite v lekarno in prosite za sredstva, ki zavirajo izločanje želodčne kisline.

Stalna izčrpanost

Kaj tiči za tem? Kadar izčrpanost in napihnjenost nastopita zlasti po jedi, je to lahko znak oslabelosti jeter. Razlog je največkrat premastna hrana, lahko pa gre tudi za vnetje jeter. Da se prepričate, obiščite zdravnika in opravite testiranje jeter.
Kako ukrepati? Artičoke uravnajo izločanje žolčne kisline v jetrih, tako izboljšajo presnovo maščob in razbremenijo jetra. Posebej učinkoviti so prehranski dodatki z visoko vsebnostjo izvlečkov artičok.

prejšnji članek
Kate Middleton ima enake že 17 let
Moda&Lepota
Kate Middleton ima enake že 17 let
naslednji članek
To bi ženske morale storiti takoj po spolnem odnosu!
Zdravje
To bi ženske morale storiti takoj po spolnem odnosu!