kolo, kolesar, tovornjak, splošna, simbolična Svet24.si

Groza na Glavarjevi cesti v Komendi

foto Monika Vranič 2 Svet24.si

FOTO: 25-letna Monika odšla peš od doma in ...

hitri test, keele, študenti Svet24.si

V študentsko leto s pogojem PCT

karl erjavec pl 5 Reporter.si

Erjavec za uničenje Desusa krivi poslance, ...

matej tonin oklepnik tank tw mors Necenzurirano

Od ZDA za 30 milijonov kupili oklepnike, ki so ...

sonja-plešnar Njena.si

Sonja Plešnar: Ali me ljubiš, ali sovražiš - ...

sveca Ekipa24.si

Tragično: v grozljivi prometni nesreči je ...

Ananas je zdrav, a nikar ne delajte teh škodljivih napak
| V. M.

Ananas je zdrav, a nikar ne delajte teh škodljivih napak

Zrel ananas je nekoliko temnejše barve., Profimedia

Ananas vas bo nasitil, okrepil ter vaše telo napolnil z energijo, zato si ga le privoščite. Ob tem pa je dobro vedeti, kako s sladkim tropskim sadežem ravnati.

Ananas predstavlja pravo zakladnico vitaminov in mineralov, vsebuje namreč veliko biotina, vitamin C, vitamin B12, vse E vitamine, mangan, mnogo železa, pa tudi več kot 16 različnih mineralov in mikroelementov. Vsebuje tudi čudežni encim, ki ga imenujemo bromelain. Slednji se ponaša s številnimi čudežnimi lastnostmi, preprečuje namreč strjevanje krvi, izboljšuje prekrvavitev, znižuje krvni tlak, blaži vnetja, sprošča mišičje in blaži menstrualne krče.

Uživanje ananasa je torej koristno za naše zdravje. Obstaja pa nekaj pravil, ki bi jim morali slediti pri ravnanju in uživanju tega skrivnostnega sadeža.

Ne jejte nedozorelih plodov!

Nedozoreli plodovi vsebujejo izjemno veliko kisline, zato lahko poškodujejo zobe in dlesni. Morda ste kdaj opazili, da vas ob grizljanju slastnih koščkov pečejo ustnice in jezik, prav za slednje je kriva omenjena kislina. Če je vaša sluznica občutljiva ali pa imate na splošno želodčne težave, je morda bolje, če se odrečete tudi bolj sladkim plodovom. Zaradi visokega odstotka kumarinske in klorogenske sadne kisline uživanje ni priporočljivo za nosečnice in diabetike.

So vas že kdaj ob grizljanju ananasa pekle ustnice?

Kako prepoznati zrel sadež?

Zrel ananas je nekoliko temnejše barve, če se boste lupine dotaknili s prstom, se bo slednja nekoliko vdala. A previdno tudi pri izbiri zrelih sadežev. Najbolje je, da izberete napol zrelega in počakate, da doma primerno dozori. Ananas, ki je preveč zrel, ima na dotik mehke dele, na luskah pa se pojavijo temne oči. To vam sporoča, da sadež ni več zdrav. Zlasti če ima vonj po kislem, ga ne zaužijte, saj ni več primeren za uporabo.

Ananasa ne shranjujte v hladilniku!

Če boste kupili manj zreli ananas, ga za nekaj dni shranite na toplejše mesto. Nikoli ga ne shranjujte v hladilniku, saj mraza ne prenaša, poleg tega boste s tem ravnanjem uničili številne encime.

Preberite si še: Ali ste vedeli, da so peclji špinače strupeni?