gensko spremenejena semena, NGT, gnojenje, škropljenje, kmetijstvo
Svet24.si

Multinacionalke meljejo vrtičkarje in domača semena, kaj bo z avtohtonimi sortami?

gašper bedenčič
Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi številko osumljenega pobiralca provizij

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

To je vzrok, da ravno vas pikajo komarji!

30. 6. 2023; 02.00
Avtor: V. M.
Vas pogosto pikajo komarji? Zagotovo ste se že vprašali, zakaj si ravno vas izberejo za svojo žrtev? Babice so rade pojasnjevale, da to je zato, ker imate dobro kri, vzrok pa v resnici tiči v vonju, ki ga oddajate.

Po prenosu virusa iz komarja v človeka se ta začne razmnoževati v bezgavkah. foto: Profimedia

Komarji bodo morebitno žrtev najprej zaznali s pomočjo vida, njihovo pozornost pritegnejo zlasti temnejše barve, kot so denimo črna, modra in rdeča. Ali se bo komar, ki se je znašel v vaši bližini odločil prav za vas, pa je odvisno od vonja, ki ga oddajate. Najbolj od vsega jih pritegne količina izdihanega ogljikovega dioksida. In kateri ljudje ga proizvajajo več? Tisti, ki imajo hitrejši metabolizem – med slednje spadajo ljudje z več mišične mase in manj maščob.



Na to ali boste za komarja predstavljali slasten zalogaj, pa vplivajo tudi druge vonjave, ki pronicajo skozi kožo ali jih pa izdihnemo v zrak. Med slednje sodi:

-    Mlečna kislina – proizvajamo jo med gibanjem, služi kot mišično gorivo, sicer pa viša kislost (znižuje pH) telesnih tekočin.

-    Estradiol – glavni predstavnik steroidnega hormona estrogena. Tvorba slednjega se pri žesnkah običajno poveča med puberteto in nosečnostjo. Vliv gre lahko pripisati tudi dejavnikom okolja in hrani, ki jo uživamo.

-    Aceton - stranski produkt presnove mlečnih kislin. Odgovoren je za značilen sladkast vonj izdihanega zraka.

-    Komarje privlačijo tudi ljudje, ki imajo povišano raven holesterola, malce pa jih pritegne tudi telesna temperatura. Višja kot je, večja je možnost, da boste ob vaši glavi zaslišali brenčanje komarja.

Preberite si še: Kako se pa vaše telo odziva na komarjev pik?

prejšnji članek
Recept za pripravo posušenega paradižnika
Kulinarika
Recept za pripravo posušenega paradižnika
naslednji članek
Z avtomobilom na dopust
Moda&Lepota
Z avtomobilom na dopust
#obraziavenija
obraziavenija