mlin
Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

1701778337-dsc9818-01-1701778319724
Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je absolutno sporno"

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

To se zgodi, če več dni zapored spite v isti pižami!

27. 6. 2017; 02.00
Avtor: V. M.
pižama

Kolikokrat jo je potrebno oprati?

Znanstveniki opozarjajo, kako pomembno je, da na vsake tri dni oblečemo svežo pižamo.

Strokovnjaki za higieno opozarjajo, na negativne posledice večdnevnega nošenja pižame brez pranja. Slednje lahko namreč privede do kožnih infekcij, cistitisa ali celo okužbe z MRSA. Da je na tem področju potrebno več osveščanja, so prepričani tudi raziskovalci podjetja Ergoflex. Slednji so javnosti postregli z zaskrbljujočimi rezultati raziskave.  Ugotovili so namreč, da moški nosijo nočno oblačilo 14, ženske pa 17 noči zapored.

Kaj se dogaja pod vašo pižamo?

Na našem telesu so prisotne manjše količine stafilokokov (Staphylococcus aureus).  To je bakterija, ki jo najdemo na koži, sluznici, pa tudi v prebavilih zdravega človeka. V normalnih količinah bakterija človeku ni nevarna, težave pa lahko nastopijo, če se zaradi slabega izvajanja higiene število mikroorganizmov na telesu poveča. Slednje se lahko pripeti ravno zaradi nošenja umazane pižame več noči zapored. Bakterije se namreč iz kože prenesejo na tkanino, kjer se količina poveča, ob ponovnem stiku s kožo pa lahko tovrstno ravnanje privede do resnejših okužb.

Umazana pižama neizmerno privlači pršice, ki se hranijo z odmrlo kožo, znojem in prahom. Slednje se ne nahajajo zgolj v vzmetnicah in posteljnini, privlači jih tudi vaša pižama. Podroben mikroskopski test bi vam razkril grozljiv pogled na male prebivalce, ki si z vami delijo nočno oblačilo. Večje, kot je število pršič, večja je možnost, da boste imeli med spanjem težave  dihanjem.

Ker se ponoči znojimo, se na ostankih znojnih madežev na tkanini množijo bakterije. Vlažno in toplo okolje je namreč idealen prostor za njihov razvoj, zlasti, ker ljudje običajno pižamo pospravimo v nezračen prostor, pod blazino. Neprijetnega vonja ne boste pregnali, četudi se vsak večer oprhate.

Preberite si še: To je vzrok za pojav debele kože na stopalih

prejšnji članek
Top dieta, ki čez noč zravna trebuh!
Zdravje
Top dieta, ki čez noč zravna trebuh!
naslednji članek
To najlepša debeluška na svetu polaga na srce vsem ženskam!
Svet slavnih
To najlepša debeluška na svetu polaga na srce vsem ženskam!
#obraziavenija
obraziavenija