favorskaya
Svet24.si

Ruske oblasti aretirale novinarko, ki je pokrivala sojenja Navalnemu

1663812312-036mv
Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira vse rekorde – z zdravniki iz javnih bolnišnic.

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Kako pravilno nabrati bezeg, da bo ohranil zdravilne lastnosti?

10. 6. 2022; 02.00
Avtor: V .M.
Nabiranje bezga

Bezek nabirajte v suhem vremenu, cvetlove odlagajte v košaro. foto: Profimedia

Da bi omamno dišeči bezgovi cvetovi ohranili svoje zdravilne lastnosti, je izjemno pomembno, da se lotimo pravilnega nabiranja in shranjevanja.

Zdi se, da se ljudje vse bolj vračamo nazaj k naravi in iščemo v rastlinah tiste zdravilne lastnosti, ki so jih odkrili že naši predniki. Tudi bezeg sodi na seznam priljubljenih rastlin, po katerih ljudje posegamo že stoletja. Zaradi zdravilnih lastnosti so ga nekoč imenovali kar zdravilna skrinjica za kmečke ljudi. Pa sledimo zdravi pameti še v naslednjih vrsticah, naj vam razkrijemo tista osnovna pravila, ki ne smejo potoniti v pozabo …

Sušeni cvetovi predstavljajo izvrsten domač pripravek za čiščenje organizma, pomagajo pa tudi pri prehladu. foto: profimedia

Nabiranje bezgovih cvetov za čaj

1.    Bele cvetove boste praviloma opazili junija, lahko pa tudi že prej, torej ob koncu meseca maja. Nabiranja se lotimo, ko je bezeg na vrhuncu cvetenja.

2.    Pomembno pravilo: Bezeg je potrebno nabrati v suhem, sončnem vremenu. Nikoli po dežju, ko je rastlina prepolna dežnih kapelj.

3.    Nabiranja se lotile zjutraj ali tja do sredine dopoldneva. V tem času bo sonce že posušilo roso, čebelice pa se tudi še ne bodo pogostile na priljubljenih aromatičnih cvetovih, ki zanje predstavljajo odlično pašo.

4.    Med nabiranjem cvetove shranite v košaro, ne tlačite jih v plastično vrečko!

5.    Za sušenje jih pripravite tako: odstranite stebelne dele, cvetove, ki so porjaveli, odcveteli, pa tudi tiste, ki še niso dozoreli. Bodite pozorni tudi na predele, kjer se nahajajo uši – odstranite celotne predele, kjer se nahajajo insekti.

6.    Pravilno sušenje: Bezgove cvetove sušimo na svežem zraku! A nikakor ne na soncu! Le tako bodo ohranili lepo svetlo barvo. V nasprotnem primeru bodo potemneli, dobili bodo rumenkasto rjav ton.

7.    Na površino, ki jo boste uporabili za sušenje bezga, pogrnite časopisni papir.

8.    Dobro posušene cvetove shranite v papirnate vrečke. Pozabite na plastične vrečke, slednje resnično niso primerne.

Zdravilne lastnosti

Cvetovi bezga opojno dišijo, njihov okus pa je grenak, a brez skrbi, čas je izjemno prijetnega okusa. Sušeni cvetovi predstavljajo izvrsten domač pripravek za čiščenje organizma, pomagajo pa tudi pri prehladu. Blažijo namreč kašelj, krepijo odpornost, pomagajo pri zbijanju vročine in blaženju simptomov, ki jih s seboj prinašajo gripa in pljučnica. Bezgov čaj pospešuje tudi izločanje seča, uravnava raven sladkorja, pomaga pa tudi pri težavah z astmo.

prejšnji članek
Kateri je vaš živalski vodnik?
Zdravje
Kateri je vaš živalski vodnik?
naslednji članek
Ivan Zak priznava, da se ne ukvarja s športom
Svet slavnih
Ivan Zak priznava, da se ne ukvarja s športom