Ajda Mlakar Dobra karma

Lepotica na televiziji očitno še ni rekla zadnje...

naslovnica izmajlova2 Svet24.si

Pred tremi leti je njen poklic visel na nitki, ...

macesnova gorica kocevski rog jansa pahor bobo10 Reporter.si

Janša pod Macesnovo gorico: Resnica je živela ...

ležeča Svet24.si

Borut Pahor: To nas skrbi, saj gre natančno tako,...

Necenzurirano prenos Necenzurirano

"Planet TV ne sme končati v Orbanovih rokah"

14_1000x1000 Odkrito.si

Tako je videti zabava, ko Ceca postane babica!

Lea Sirk - obrez!!! Njena.si

Imena otrok teh znanih Slovencev se preberejo ...

Najbolj enostaven recept za bezgov sirup
| V. M.

Najbolj enostaven recept za bezgov sirup

Bezgov med je zelo zdravilen., Profimedia

Enostaven recept za zdravo in slastno pijačo, s katero se boste lahko osvežili v vročih poletnih dneh. To je najbolj priljubljen bezgov sirup, pripravite ga tudi vi!

Namesto osvežilnih pijač, ki vsebujejo konzervanse, barvila in arome, raje poskrbite, da se boste lahko v poletnih mesecih sladkali z domačim bezgovim sirupom, ki je mnogo bolj zdrav, skupaj z limoninimi ledenimi kockami pa tako osvežilen, da si boste zaželeli, da bi ga pripravili še več.

Aromatični cvetovi bezga se  ponašajo s številnimi zdravilnimi učinkovinami, bogati so denimo z vitaminom C, vitamini A, B, B1 in B2, jabolčno in baldrijanovo kislino, eteričnimi olji, pa tudi z novincem – na novo odkritim vitaminom J, ki dobro služi zlasti tistim ljudem, ki jih pestijo pljučne nevšečnosti.

Pravilno nabiranje bezgovih cvetov

Bezgove cvetove naberite v dopoldanskem času, v suhem in sončnem vremenu. Pri pripravi cvetov za sirup, odstranite cvetove, ki so porjaveli, pozorni pa bodite tudi na predele, kjer se nahajajo insekti. Slednje odstranite, cvetove pa oplaknite v hladni vodi.

Recept: Bezgov sirup

Potrebovali boste:
•    15 večjih bezgovih cvetov
•    1 l vode
•    60 dag sladkorja
•    20 g citronske kisline

Kako pripraviti sirup?

Zelo preprosto. Vzemite večji lonec - ne pretiravamo, sestavine bodo narasle, zato naj bo prostornina dovolj velika. Zavrtite vodo, jo odstavite ter dodajte sladkor in citronsko kislino. Mešajte, dokler se sladkor ne raztopi. V ohlajeno mešanico dodajte bezgove cvetove in na kolobarje narezano bio limono. Posodo pokrijte s krpo in pustite stati od 24 do 48 ur. Ne pokrivajte s pokrovko, saj mora mešanica dihati. Bezgov sirup nato precedite in z njim napolnite sterilizirane steklenice. Ob tem je čistoča ključnega pomena, le tako vam bo napitek služil dlje časa. Steklenice dobro zatesnite in shranite v hladnem prostoru.