mlin
Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

1701778337-dsc9818-01-1701778319724
Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je absolutno sporno"

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Zeleni trend: Vsi, ki dajo kaj nase, hodijo v veganske bistroje

3. 6. 2017; 04.01
Avtor: Petra Arula/Bodi zdrava
veganski smoothie ženski priprava

Veliko ljudi se za veganstvo odloči zaradi ljubezni do živali, drugi zaradi zdravja in želje po zdravi prehrani, tretji, ker želijo izgubiti kakšen kilogram. foto: Profimedia

Veganstvo v Sloveniji doživlja pravi razcvet.

Veganski izdelki so si izborili najprestižnejše police v supermarketih, knjige z vedno novimi recepti, v katerih ni sledi o izvoru živil živalskega porekla, se prodajajo kot za stavo, vsi, ki dajo kaj nase, hodijo v veganske bistroje na hitro malico ter v veganske restavracije na dolge večerje.

Strokovnjakinja za zdravo prehrano Marjetka Založnik, dipl. inž. živ. ind., pravi, da se veliko ljudi za veganstvo odloči zaradi ljubezni do živali, drugi zaradi zdravja in želje po zdravi prehrani, tretji, ker želijo izgubiti kakšen kilogram, in dodaja: »Veganska prehrana zmanjšuje možnosti za nastanek številnih kroničnih bolezni (sladkorne bolezni, srčno-žilnih bolezni, debelosti, raka …) in je primerna za ljudi v vseh življenjskih obdobjih.« Celo vrhunski športniki, kot so Alen Kobilica, Andreja Mali, Uroš Mikelj in Urban Praprotnik, so svoje rezultate, ko so »sčistili telo«, kot pravijo, le še izboljšali.

Veganstvo ni več tabu, postaja trend

O veganstvu so na glas začeli govoriti tudi zdravniki, Delova osebnost leta 2015, zobozdravnik Jure Poglajen, pa je o zanimivi knjigi veganskih kuharskih idej Dao v kuhinji, ki spočije tudi duha, napisal recenzijo. Čeprav knjiga Tanje Bukovec in Marše Jović s preprostimi recepti ter pravljičnimi ilustracijami Tjaše Rebolj – Alice Pan ter citati iz Daodedžinga daje občutek, da bi se rodila, ne glede na to, ali je veganstvo trenutni trend ali ne, nas je zanimalo, kaj o njem menita avtorici. Kako je veganstvo zapeljalo Tanjo Bukovec? »Veganstvo se je pri meni zgodilo zelo spontano, z razvojem mene same. Pred približno desetimi leti sem se odločila, da s svojega jedilnika črtam meso – zaradi krutosti mesne industrije in zaradi zdravja. Po spoznanju, da je mlečna industrija še krutejša, so odpadli še mlečni izdelki, veganstvo pa se je nato širilo še na druga področja mojega življenja, ki so bila prej povezana z izkoriščanjem živali – nakupi pripomočkov za osebno higieno, kozmetika, oblačila … Postajala sem vse bolj lahkotna, mirna, osredotočena, bolj zavestna.«

Preprostost v kuhinji

Naša sogovornica, avtorica knjige Dao v kuhinji, zagovarja preprostost: »Če opazuješ naravo, živali, rastline, je vse zelo preprosto, logično, smiselno. Le mi, ljudje, smo sposobni svoja življenja kar najbolj zaplesti, kar pa pusti odtis tudi na naši okolici. Poenostavljanje življenja in dvig kakovosti naših življenj se začne na naših krožnikih. Vzameš, kar ti ponuja mama narava, in uživaš. Tako podpiraš svoje zdravje, najmanj škodiš okolju, s svojimi navadami pa ne puščaš preveč negativnih sledi svojim zanamcem. Včasih pozabimo na njih,« trka na našo vest Tanja Bukovec.

Recepti naših babic v sodobni kuhinji

»Lepota kuhanja naših babic je spet preprostost,« na vprašanje o tem, kako zmore sodobna veganska kuharica slediti receptom naših babic, odgovarja Tanja Bukovec. »Jedli so tisto, kar je takrat ponujala narava, ozimnica je bila pripravljena doma iz domačih sestavin. Živeli so v sožitju z naravo in njenimi cikli. Sredi zime niso jedli jagod in paradižnika. Sedeč človek potrebuje gibanje, zato bi mu svetovala vrt. Poleg tega, da vrt zahteva gibanje človeka, ponuja tudi stik z naravo, ponos, ko si sam pridelaš hrano, in užitek ob njeni pripravi. Na svoj način. Stik z zemljo podpre tudi ustvarjalnost. Naj se ta začne v kuhinji.«

Modrosti naravnega kuhanja

»Misel, da človek ni le del narave, ampak je narava, močno soniha z menoj. Ko se resnično zaveš, da je popolnoma vse, kar narediš, del celote, se začneš obračati k sebi, se sprašuješ, kako lahko prispevaš k dvigu kakovosti svojega življenja zavoljo izboljšanja kakovosti življenj vseh bitij. Zdravje, sočutje, sprejemanje in mir so vrednote, ki si jih želi vsak od nas. In vsak od nas jih je vreden,« nam je svoj pogled na prehranjevanje, kuhanje in odnos do življenja prikazala avtorica prav posebne kuharice, ki je pripravila štiri preproste veganske recepte, ki bodo cedili sline tako veganom kot vsejedcem. Uživajte v naravi – z naravo.

Štirje preprosti veganski recepti, nekateri vključujejo tudi šparglje, bodo cedili sline tako veganom kot vsejedcem. foto: Profimedia

Špargljeva juha

Za v lonec:
sveženj špargljev
4 krompirji
2 žlici domače zelenjavne mešanice
vrtljaj popra
pest svežega sesekljanega čemaža

Olupimo krompir, ga narežemo, šparglje operemo in jim odlomimo oleseneli del. Krompir damo v hladno vodo, ko zavre, posolimo in kuhamo deset minut. Dodamo šparglje, domačo zelenjavno mešanico in kuhamo še pet minut. Odstavimo in pretlačimo s paličnim mešalnikom, vmešamo še svež čemaž in postrežemo.

Špargljeva rižota

Potrebujete:
sveženj špargljev
2 skodelici riža
2 žlici olivnega olja
žlico domače zelenjavne mešanice
žličko karija v prahu
vrtljaj popra
pest svežega nasekljanega čemaža

V kozici skuhamo riž z dodatkom popra, medtem pa opranim špargljem odlomimo oleseneli del in jih narežemo na kolobarčke. Na olivnem olju segrejemo kari, domačo zelenjavno mešanico in za dve minuti dodamo še šparglje. Skupaj s čemažem vmešamo h kuhanemu rižu.

Mlada špinača s čemaževimi cvetovi

V skledi se bodo premešali:
skleda sveže mlade špinače
2 pesti čemaževih cvetov
češnjev paradižnik
sol
olivno olje
domači jabolčni kis

Sveže oprani, odcejeni špinači dodamo na četrtinke narezan češnjev paradižnik, oprane in odcejene čemaževe cvetove, posolimo, premešamo, zabelimo še z domačim olivnim oljem in jabolčnim kisom po okusu. Povečerjamo.

Testenine s čemažem in suhim paradižnikom

Za ljubitelje testen in:
testenine po izboru
8 sušenih paradižnikov iz olja
3 pesti svežega čemaža
žlička domače zelenjavne mešanice
žlica kvasnega posipa

Medtem ko se testenine kuhajo, na žlici olja (kjer so bili namočeni sušeni paradižniki) na hitro prepražimo domačo zelenjavno mešanico in ji dodamo na koščke narezan paradižnik. Skuhane in odcejene testenine pretresemo v ponev s paradižniki, dodamo še sesekljan čemaž in kvasni posip. Premešamo in postrežemo.

prejšnji članek
Vse sta podpisala: Melania in Donald se vendarle ločujeta?
Svet slavnih
Vse sta podpisala: Melania in Donald se vendarle ločujeta?
naslednji članek
Katera ga nima? Tega o celulitu najbrž ne veste!
Moda&Lepota
Katera ga nima? Tega o celulitu najbrž ne veste!