Stanislav Štuhec
Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga pogrešajo že od 10. aprila

Damjan Žugelj
Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo proti izbrancu SDS

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Ste vstopili v prezgodnjo menopavzo?

14. 5. 2019; 03.00
Avtor: K.M.
ženska, žalost

foto: Profimedia

Znaki so različni, a vam lahko končno diagnozo postavi le ustrezen zdravnik!

Po 40 letu pričnejo jajčniki delovati počasneje, manjkrat pride tudi do ovulacije. Ali je neredna in iz meseca v mesec hitrejša menstruacija znak za preplah? Je to znak prezgodnje menopavze ali je to povsem normalno? Na vprašanja povezana s prezgodnjo menopavzo nam je odgovore podala prof. dr. Špela Smrkolj, dr. med., specialistka ginekologije in porodništva iz Medicinskega centra Barsos.

Prof. dr. Špela Smrkolj, dr. med. poudarja, da je pri vseh znakih potrebno diagnozo potrditi pri zdravniku. ''Po 40. letu starosti (včasih prej, včasih kasneje) se normalne vrednosti hormonov, ki so gonilna sila menstruacijskega ciklusa, začnejo zmanjševati, pojavljati pa se začnejo simptomi menopavze. Če se ti pojavijo ob izostanku menstruacije že pri štiridesetem letu starosti, potem lahko govorimo o prezgodnji menopavzi, kar lahko s pregledom in določenimi preiskavami potrdi tudi ginekolog.'' Če se simptomi pričnejo pojavljati po 45. letu starosti, pa gre za normalen fiziološki proces, a bi moral tudi v tem primeru nastop menopavze potrditi zdravnik. 

Preberite še: Kako pogosto se za umetno prekinitev nosečnosti odločajo Slovenke?

Kakšni so ti znaki? 

Smrkoljeva poudarja, da so znaki, ki jih povezujejo z nastopom menopavze, različni in predvsem neznačili. Pri nekaterih ženskah se pojavijo, pri drugih ne, hkrati pa lahko kažejo tudi na kaj drugega in ne njeno na nastop tega obdobja v ženskem spolnem razvoju. ''Znaki, po katerih ženska lahko prepozna, da gre za prezgodnjo menopavzo in s tem za določeno hormonsko neravnovesje, do katerega pride zaradi nezadostnih količin estrogena in progesterona, so: bolečine v sklepih, zamegljeno razmišljanje, lahko celo depresija, suha koža in lasje, utrujenost, glavoboli, razbijanje srca, vročinski oblivi, slabši kratkoročni spomin, raztresenost, pojavljati se lahko začne inkontinenca, nočno potenje, počasna izguba kostne mase, suhost vagine, moten spanec in slaba volja,'' še zaključuje. 

Preberite še: Glivična vnetja lahko prizadenejo čisto vsako žensko

prejšnji članek
Dnevni horoskop: Zaslužili ste si nekaj predaha
Horoskop
Dnevni horoskop: Zaslužili ste si nekaj predaha
naslednji članek
ZPS razkriva: Ledeni čaj je v resnici sladka obarvana voda!
Svet slavnih
ZPS razkriva: Ledeni čaj je v resnici sladka obarvana voda!
#obraziavenija
obraziavenija