Sončni mrk Dobra karma

5. junij 2020: začetek sezone mrkov! Kaj to ...

7 Svet24.si

To so najbolje plačani zvezdniki na svetu

marko-perkovic-thompson_pl6 Reporter.si

Hrvaški pevec Thompson bo lahko od Slovenije ...

Bolnišnica jesenice, jeseniška bolnišnica Svet24.si

Okužena medicinska sestra v jeseniški ...

07651X6465 Necenzurirano

Balkanski posli Telekoma brez sankcij za odgovorne...

magnifico Odkrito.si

Kaj Magnifico pravi o Janševem tvitu?

onur-büyüktopçu Njena.si

Tisti usodni poljub: Igralec je postal TV voditelj...

Ali lahko glivično vnetje same zdravite z naravnimi sredstvi?
| K.M.

Ali lahko glivično vnetje same zdravite z naravnimi sredstvi?

Profimedia

Glivično vnetje je eno najpogostejših vaginalnih okužb. Kar tri četrtine žensk se namreč z vnetjem nožnice sreča vsaj enkrat v življenju.

Če čutite srbečico, pekočo bolečino ter se pri vas pojavlja kosmičast in gost izcedek na spodnjem perilu, obstaja veliko možnosti, da se soočate z glivičnim vnetjem spolovila. Sicer so lahko za to vnetje krivi tudi drugi povzročitelji, a je v kar 80 odstotkih kriva gliva kvasovka, ki je v nožnici stalno prisotna in je del normalne vaginalne flore. Če se, ob kakršnem koli dejavniku, to ravnovesje vaginalne flore poruši, lahko pride do prekomernega razrasta gliv kvasovk.

Do obolenja pogosto pride zaradi pretesnih in ne zračnih sintetičnih oblačil, zaradi katerih koža ostaja vlažna. Pogosto pa se pojavi tudi zaradi prevelikega stresa ali oslabljenega imunskega sistema. Na pojav glivičnega obolenja pa lahko vpliva tudi prehrana s preveč ogljikovimi hidrati ali prepogosto umivanje, predvsem z alkalnimi mili.

Ali lahko glivično vnetje same zdravite z naravnimi sredstvi? Na to vprašanje nam je odgovorila prof. dr. Špela Smrkolj, dr. med., specialistka ginekologije in porodništva iz Medicinskega centra Barsos. ''Omenjeno vnetje lahko sami zdravimo z nekaterimi naravnimi sredstvi, ki jih lahko dobimo v lekarni brez recepta in poskušajo vzpostaviti normalno floro v nožnici oziroma pomagajo zniževati pH vrednosti v nožnici. V lekarni so v obliki kapsul na voljo tudi nekateri laktobacili, s katerimi lahko nadomestimo naravno prisotne. Če vnetje po nekaj dneh še vedno vztraja, je smiselno obiskati ginekologa, saj lahko podobe znake povzročajo tudi druge klice. V takšnih primerih bo samozdravljenje povsem neučinkovito, saj mora ustrezno zdravljenje predpisati ginekolog,'' svetuje Smrkoljeva. 

Več o glivičnih vnetjih pa si preberite TUKAJ