reševalci gasilci avstrija
Svet24.si

49-letnik na stopnišču napadel 50-letnico, jo polil s tekočino in jo nameraval zažgati

Damjan Žugelj
Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo proti izbrancu SDS

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Ali lahko glivično vnetje same zdravite z naravnimi sredstvi?

24. 8. 2019; 03.00
Avtor: K.M.
ženska, pokrita

foto: Profimedia

Glivično vnetje je eno najpogostejših vaginalnih okužb. Kar tri četrtine žensk se namreč z vnetjem nožnice sreča vsaj enkrat v življenju.

Če čutite srbečico, pekočo bolečino ter se pri vas pojavlja kosmičast in gost izcedek na spodnjem perilu, obstaja veliko možnosti, da se soočate z glivičnim vnetjem spolovila. Sicer so lahko za to vnetje krivi tudi drugi povzročitelji, a je v kar 80 odstotkih kriva gliva kvasovka, ki je v nožnici stalno prisotna in je del normalne vaginalne flore. Če se, ob kakršnem koli dejavniku, to ravnovesje vaginalne flore poruši, lahko pride do prekomernega razrasta gliv kvasovk.

Do obolenja pogosto pride zaradi pretesnih in ne zračnih sintetičnih oblačil, zaradi katerih koža ostaja vlažna. Pogosto pa se pojavi tudi zaradi prevelikega stresa ali oslabljenega imunskega sistema. Na pojav glivičnega obolenja pa lahko vpliva tudi prehrana s preveč ogljikovimi hidrati ali prepogosto umivanje, predvsem z alkalnimi mili.

Ali lahko glivično vnetje same zdravite z naravnimi sredstvi? Na to vprašanje nam je odgovorila prof. dr. Špela Smrkolj, dr. med., specialistka ginekologije in porodništva iz Medicinskega centra Barsos. ''Omenjeno vnetje lahko sami zdravimo z nekaterimi naravnimi sredstvi, ki jih lahko dobimo v lekarni brez recepta in poskušajo vzpostaviti normalno floro v nožnici oziroma pomagajo zniževati pH vrednosti v nožnici. V lekarni so v obliki kapsul na voljo tudi nekateri laktobacili, s katerimi lahko nadomestimo naravno prisotne. Če vnetje po nekaj dneh še vedno vztraja, je smiselno obiskati ginekologa, saj lahko podobe znake povzročajo tudi druge klice. V takšnih primerih bo samozdravljenje povsem neučinkovito, saj mora ustrezno zdravljenje predpisati ginekolog,'' svetuje Smrkoljeva. 

Več o glivičnih vnetjih pa si preberite TUKAJ

prejšnji članek
Izboljšajte svoje fizično, psihično in čustveno življenje
Zdravje
Izboljšajte svoje fizično, psihično in čustveno življenje
naslednji članek
Zakaj je uživanje tega živila dobro za vašo kožo?
Moda&Lepota
Zakaj je uživanje tega živila dobro za vašo kožo?