Screenshot_2
Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec gospodinjskih aparatov, ki jih je imel vsak jugoslovanski dom

1663812312-036mv
Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira vse rekorde – z zdravniki iz javnih bolnišnic.

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Ali bazeni predstavljajo idealno okolje za razvoj glivičnih obolenj?

21. 6. 2017; 12.00
Avtor: K.M.
bazen, poletje

foto: Profimedia

Bliža se kopalna sezona, številni pa se še vedno bolijo glivičnih obolenj, do katerih naj bi prišlo zaradi izpostavljenosti nečistim javnim okoljem, predvsem bazenom in skupinskim kopalnicam.

Med ljudmi, predvsem pa med ženskami, vlada splošno prepričanje, da so za pojav glivičnih vnetij na spolovilu pogost krivec bazeni ali pa kopalne kadi. Pa je to mišljenje pravilno? Preverite, kaj o tem meni prof. dr. Špela Smrkolj, dr. med., specialistka ginekologije in porodništva iz Medicinskega centra Barsos, ki je razložila tudi dejanski pojav takšnega obolenja. 

V 80 odstotkih je krivec za pojav glivičnega vnetja spolovila namreč gliva kvasovka, ki je sicer ves čas prisotna v nožnici in je del normalne vaginalne flore. Prav tako jo najdemo tudi v črevesju, na koži in pod nohti. Normalno vaginalno floro sicer poleg gliv sestavljajo še druge bakterije – v 95 odstotkih so to laktobacili, ki skrbijo za primerno kislost nožnice, katere normalne vrednosti pH se gibljejo med 3,5 in 4,5. Ta laktobacil v bistvu preprečuje prekomeren razrast gliv kvasovk. Če se, ob kakršnem koli dejavniku, to ravnovesje vaginalne flore poruši, pa lahko pride do prekomernega razrasta gliv kvasovk. ''Nekateri zmotno menijo, da je vaginalna kandida spolno prenosljiva bolezen, da se jo lahko dobi na bazenu ali v kopalni kadi. Res je, da imajo glivice rade toplo, vlažno okolje in se res pogosto pojavijo po obisku bazena ali savne, vendar ne zato, ker bi se tam nalezli te bolezni, temveč zaradi porušenega ravnovesja v vaginalni flori, ki jim omogoča pretiran razrasta gliv kvasovk,'' pojasnjuje Smrkoljeva. 

Bazeni in kadi so torej zgolj okolja, ki lahko pospešijo nastanek glivičnega vnetja, zagotovo pa v sebi ne nosijo bakterije, ki bi le-to dejansko povzročila. Zato strahu pred bazeni in drugimi javnimi kopališči ne sme biti prisoten. Poskrbeti morate predvsem, da boste nosili zračna oblačila, ki ne bodo povzročala vlažnosti na predelu spolovila, omilite dnevni stres, poskrbite za splošno telesno zdravje, iz prehrane izključite glivična obolenja in ne pretiravajte s prepogostim umivanjem z alkalnimi mili.

Vas zanima več o glivičnih vnetjih? KLIKNITE TUKAJ

prejšnji članek
Kje lahko Slovenke neomejeno izsanjamo svoje spolne fantazije?
Odnosi
Kje lahko Slovenke neomejeno izsanjamo svoje spolne fantazije?
naslednji članek
Salome in Lucija ostajata dobri prijateljici!
Svet slavnih
Salome in Lucija ostajata dobri prijateljici!
#obraziavenija
obraziavenija