bik, polzela Svet24.si

FOTO: Podivjan bik v Polzeli poškodoval tri ...

majerič2 Svet24.si

FOTO: Branko Majerič, kmet s Ptujskega polja, ...

ilka hamer Svet24.si

Ilka pogumno stopila pred kamere in navdušila

jansa kucan slapar zupan jadrnica sinji galeb 1993 bobo 4 Reporter.si

Našli smo fotografije, ki dokazujejo, da je ...

6ba9bdb07f12d891519545f9ff1f4ccb Necenzurirano

Tako Počivalšek s proračunskim denarjem pomaga ...

harry meghan Odkrito.si

“Videti je kot njen frizer!” Strokovnjaki ...

doncic slovenija Ekipa24.si

Po bolečem porazu SLOVENIJE se je oglasil tudi ...

Hitro in enostavno: Fantastičen jagodni džem
| V. M.

Hitro in enostavno: Fantastičen jagodni džem

Pripravite si slastni jagodni džem iz domačih jagod., Profimedia

Predstavljamo vam preprost recept za hitro pripravo odličnega jagodnega džema, ob katerem vam bodo zaplesale vaše brbončice. Mmmmm, tole je naravnost izvrstno!

Za pripravo džema boste potrebovali:

•    1,5 kilograma jagod (očiščene boso tehtale cca. 1,2 kg)
•    sok ene limone
•    vanilijev sladkor
•    400 g sladkorja
•    1 vrečka džemfixa

Kako pripraviti ta izvrsten džem?

Dobro, saj vemo, najbrž se sprašujete, zakaj navedene sestavine vsebujejo tako malo sladkorja, kajne? Zato, ker džemfix vsebuje sadni sladkor, zaradi česar za pripravo džema ne boste potrebovali velikih količin sladkorja. Tudi sam čas priprave je veliko krajši, a naj vas ob te ne skrbi, da vam sladka jagodna omaka ne bo služila tako dolgo kot, če bi jo kuhali kot običajno. Džemfix namreč vsebuje citronsko kislino, zato pazite le, da boste džem shranili v sterilizirane kozarce in da ob polnjenju na notranji strani robov ne bodo ostale sledi omake, saj ravno tam zlahka nastane plesen.

Jagode operite, osušite, jim odstranite peclje in tiste dele, kjer so se pojavili začetki gnilobe. Slednje je zelo pomembno, zato odstranite vse prezrele dele, da vam ozimnica kasneje ne bi zavrela.

Jagode pretlačite, stresite v večji lonec, dodajte džemfix, ki ste mu primešali dve jušni žlici sladkorja (od zgoraj navedene količine), sveže iztisnjen sok limone in vanilijev sladkor. Vse skupaj premešajte in pričnite kuhati na nizki temperaturi. Dodajte sladkor in mešajte približno pet minut, da se sladkor razpusti. Jagodno omako segrejete tik do vrelišča, zaradi džemfixa ni potrebno, da sladka zmes vre dlje časa.

Jagodno omako nalijte v sterilizirane kozarčke. Pri tem pazite, da je ne boste napolnili do roba – ne sme se dotikati pokrovčka! Kozarce nato dobro zatesnite in jih po babičinih navodilih prekrijte z odejo, da se počasi ohladijo. Ohlajene kozarčke nato shranite v hladen prostor. To je to. Hitro in enostavno kajne?

Preberite si še: Najbolj enostaven recept za bezgov siru

Foto: Pexles - Jagode so eden izmed najboljših virov vitamina C in folne kisline, vsebujejo pa tudi veliko kalija, ki znižuje količino vode v tkivih in znižuje krvni tlak.