erika znidarsic 1 Dobra karma

'Pri denarju ni čustev,' trdi voditeljica, ki je ...

horoskop_astro_napoved Svet24.si

Horoskop za četrtek, 9. julija

janez jansa bobo1 Reporter.si

Kako je Janša klical na Reporter in spraševal ...

politične točke Svet24.si

Slovenci in maske: v trgovini brez, odzval se ni ...

UV-TRAVNER HOJS-pl Necenzurirano

Večerni obiski Aleša Hojsa na policiji

image0 Odkrito.si

Tanja Fajon: "Janša je napadalen."

Tanja Žagar Njena.si

Tanjo Žagar zasuli s čestitkami za drugo ...

Bele pikice na ustnicah – so nalezljive?
| V. M.

Bele pikice na ustnicah – so nalezljive?

Ste na ustnicah opazili drobne bele pikice?, youtube

Na spodnji in/ali zgornji ustnici lahko opazite drobne bele pikice, ki prosevajo skozi kožo. Preverite, zakaj nastanejo in ali so nevarne ter nalezljive …

Brez skrbi, vsi imamo na ustnicah drobne lojne žleze, ki jih s prostim očesom ne boste zaznali. Imenujemo jih Fordycesove pikice ali ektopične lojnice, ki lahko postanejo vidne in izrazitejše takrat, ko se povečajo. Lojne žleze se lahko namnožijo tudi na mestih, kjer jih običajno ne vidimo v taki obliki, poleg ustnic, se lahko denimo pojavijo tudi v ustni votlini, pa na ženskih in moških spolnih organih.

Če torej zaznate pojav drobnih pikic, ki prosevajo skozi kožo, naj vas nikar ne skrbi. Pojav je precej pogost, povsem nenevaren, zato naj vas ne skrbi, da bi lahko nevšečnost med poljubljanjem prenesli na ljubo osebo.

Ektopične lojnice so lahko zgolj nekoliko estetsko moteče, če vam povzročajo slabo voljo in neugodje, pa vam lahko dermatologi pomagajo z odstranjevanjem. Slednje se izvaja z najmanj invazivnim Erbijevim laserjem, ki se v estetski kirurgiji uporablja tudi za odstranjevanje brazgotin po aknah. A naj omenimo, da poseg ni hitra rešitev, za želeni učinek je namreč potrebno kar nekaj potrpežljivosti.

Preberite si še: To je posledica zdravljenja vraščenega nohta z domačo lekarno