tehtnica Dobra karma

Kaj astrološkim znakom prinaša obdobje Tehtnice ...

Igor Kojić, Severina Svet24.si

Je to dokaz, da je med zakoncema Kojić res vsega ...

bojan pozar-pl Reporter.si

Bojan Požar laže hitreje kot teče: Izmislil si ...

harmonikar marko, najlepsemestonasvetu Svet24.si

Janković utišal ulične muzikante

20200915-01024654 Necenzurirano

To je poslanec, ki dobiva denar za nič dela

rumena majica Odkrito.si

Pogačar rumeno majico podaril v dobrodelne namene

Mario Galunič Njena.si

Mario Galunič: Vse ženske njegovega življenja

Recept: Pršilo za prostor, ki učinkovito odganja mrčes
| V. M.

Recept: Pršilo za prostor, ki učinkovito odganja mrčes

Prijetne popoldneve in večere na terasi zlahka pokvari brenčanje komarjev in ostalih nadležnih insektov. Kaj ko bi jim na eleganten način sporočili, da v vaši družbi niso zaželeni?

Se sprašujete kako? S popolnoma naravnim in neškodljivim razpršilom, ki ga lahko pripravite čisto sami. Recept za razpršilo vsebuje preproste sestavine, ki mrčesu neznosno smrdijo, medtem ko je za vas uporaba popolnoma varna. Še več, s sprejem se lahko popršite tudi sami, bodisi pri počitku ali igri in delu na vrtu. Vzamete ga lahko tudi s seboj na sprehod, pohod v hribe, celo na plažo ali piknik v naravi.

Kaj potrebujemo?
•    Plastenka z razpršilom
•    80 kapljic eteričnega olja (vonje, ki odganjajo mrčes navajamo spodaj)
•    1 dcl vinskega kisa
•    žlička jojobinega olja
•    žlička sode bikarbone
•    voda (količina odvisna od želene intenzivnosti)

Foto: Profimedia - Eterično olje sivke ne sodi v prve bojne vrste zoper mrčes.

Postopek priprave

Priprava je povsem preprosta, z zgoraj navedenimi sestavinami napolnite plastenko, jo zatesnite in dobro premešate. Več vode, kot boste dodali, bolj blaga bo mešanica.

Sedaj pa vas zanima, katera eterična olja najbolj zaudarjajo nadležnim komarjem, kajne?  Pikov, brenčanju in preletom nad glavami se boste izognili z uporabo sledečih eteričnih olj:  citronela, limonska trava, evkaliptus, bazilika in gerania. Našteta olja dokazano najbolj odganjajo mrčes, v razpršilo lahko vključite enega ali več vonjev.

Kaj pa sivka? Tudi eterično olje sivke lahko dodate, saj komarjem ne odgovarja opojni vonj lavande, a naj povemo, da v nasprotju s splošnim prepričanjem, omenjena vonjava ne sodi v prve bojne vrste zoper mrčes. Limonska trava in citronela sta najboljša izbira.

Uporaba: S pripravljeno mešanico popršite zrak, kjer se nahajate, torej na terasi, vrtu, domačem dvorišču. Mešanico lahko uporabite tudi v notranjih prostorih, a morda previdnost ni odveč zaradi vsebovanega olja, ki bi lahko puščal madeže. Postopek večkrat ponovite, mešanico si lahko nanesete tudi na kožo. V kolikor niste dodali veliko vode, pa velja malce več previdnosti, da ne bi eterična olja vzdražila kože. Vsekakor pazite, da vam tekočina ne zaide v oko.

Preberite si še: Kako se pa vaše telo odziva na komarjev pik?