Klemen Jaklič
Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval soglasja

Damjan Žugelj
Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo proti izbrancu SDS

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Recept: Pršilo za prostor, ki učinkovito odganja mrčes

18. 7. 2023; 03.00
Avtor: V. M.
Naravno pršilo proti mrčesu
Prijetne popoldneve in večere na terasi zlahka pokvari brenčanje komarjev in ostalih nadležnih insektov. Kaj ko bi jim na eleganten način sporočili, da v vaši družbi niso zaželeni?

Se sprašujete kako? S popolnoma naravnim in neškodljivim razpršilom, ki ga lahko pripravite čisto sami. Recept za razpršilo vsebuje preproste sestavine, ki mrčesu neznosno smrdijo, medtem ko je za vas uporaba popolnoma varna. Še več, s sprejem se lahko popršite tudi sami, bodisi pri počitku ali igri in delu na vrtu. Vzamete ga lahko tudi s seboj na sprehod, pohod v hribe, celo na plažo ali piknik v naravi.

Kaj potrebujemo?
•    Plastenka z razpršilom
•    80 kapljic eteričnega olja (vonje, ki odganjajo mrčes navajamo spodaj)
•    1 dcl vinskega kisa
•    žlička jojobinega olja
•    žlička sode bikarbone
•    voda (količina odvisna od želene intenzivnosti)

Eterično olje sivke ne sodi v prve bojne vrste zoper mrčes. foto: Profimedia

Postopek priprave

Priprava je povsem preprosta, z zgoraj navedenimi sestavinami napolnite plastenko, jo zatesnite in dobro premešate. Več vode, kot boste dodali, bolj blaga bo mešanica.

Sedaj pa vas zanima, katera eterična olja najbolj zaudarjajo nadležnim komarjem, kajne?  Pikov, brenčanju in preletom nad glavami se boste izognili z uporabo sledečih eteričnih olj:  citronela, limonska trava, evkaliptus, bazilika in gerania. Našteta olja dokazano najbolj odganjajo mrčes, v razpršilo lahko vključite enega ali več vonjev.

Kaj pa sivka? Tudi eterično olje sivke lahko dodate, saj komarjem ne odgovarja opojni vonj lavande, a naj povemo, da v nasprotju s splošnim prepričanjem, omenjena vonjava ne sodi v prve bojne vrste zoper mrčes. Limonska trava in citronela sta najboljša izbira.

Uporaba: S pripravljeno mešanico popršite zrak, kjer se nahajate, torej na terasi, vrtu, domačem dvorišču. Mešanico lahko uporabite tudi v notranjih prostorih, a morda previdnost ni odveč zaradi vsebovanega olja, ki bi lahko puščal madeže. Postopek večkrat ponovite, mešanico si lahko nanesete tudi na kožo. V kolikor niste dodali veliko vode, pa velja malce več previdnosti, da ne bi eterična olja vzdražila kože. Vsekakor pazite, da vam tekočina ne zaide v oko.

Preberite si še: Kako se pa vaše telo odziva na komarjev pik?

prejšnji članek
Če vas stročnice napenjajo, poskusite ta trik
Zdravje
Če vas stročnice napenjajo, poskusite ta trik
naslednji članek
6 vaj v vodi za izgorevanje maščob
Zdravje
6 vaj v vodi za izgorevanje maščob