900469_089-cigareti2
Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

Damjan Žugelj
Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo proti izbrancu SDS

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Morski zmaji v Jadranskem morju:'Tako je bolelo, da bi si najraje odrezal roko!'

21. 6. 2017; 01.00
Avtor: V. M.
ribolov

Bodite previdni pri ribolovu, tudi v Jadranskem morju živijo strupene ribe. foto: Profimedia

Morda mislite, da lahko strupene ribe pripišete le tropskim morjem, a temu še zdaleč ni tako. Bralec Andrej nam je zaupal nepozabno srečanje z morskim zmajem, ki mu je povzročil tako peklenske bolečine, da bi si najraje odrezal roko.

Tudi v Jadranskem morju živijo strupene ribe, ki lahko povzročijo hude opekline. Med najbolj znane vrste sodijo morski zmaji, ki jih boste najlažje prepoznali po navzgor obrnjenih očeh in strupenih trnih, nanizanih na prvo hrbtno plavut in škržne poklopce. Telo ribe je podolgovato in bočno sploščeno, sicer pa nemara za ocenjevanje in prepoznavanje niti ni pravega časa. Morski zmaji se radi skrivajo zlasti na območjih, kjer morsko dno prekriva peščena odeja. Ker tičijo v pesku, strupene bodice zlahka spregledamo, zato je preventivna zaščita z obuvali povsem na mestu. Če namreč stopite na morskega zmaja z boso nogo, so posledice zelo boleče. Žrtev sprva začuti neznosno bolečino, ki se stopnjuje, na mestu vboda pa se lahko pojavi tudi opeklina. S strupenimi ribami se srečujejo tudi ribiči, saj se pogosto ujamejo na njihove pasti.

Po stiku z strupeno ribo je pričela oteklina močno naraščati. 'Fotografija je nastala šele potem, ko se je stanje umirilo.' foto: Osebni arhiv

'Tako peklenske bolečine nisem še nikoli izkusil!'

Svojo izkušnjo je z nami delil tudi bralec Andrej, ki se je s strupeno ribo srečal med dopustovanjem v Selcah pri Crikvenici. Štorija se je pričela odvijati nekega popoldneva, ko so z družino in prijatelji posedali ob pomolu, kjer so otroci lovili ribe. Ko se je na trnek ujela strupena riba, se nikomur niti sanjalo ni, da se bo prijetno popoldne prevesilo v grozljivo kalvarijo. ''Ko so ribo potegnili iz vode, se je močno upirala, bila je prava borka, hipoma in brez razmišljanja sem stegnil roko in jo zgrabil. V trenutku sem začutil dva zbodljaja, zato sem jo hitro spustil. Začutil sem pekoč občutek, ki je prehajal v bolečino, roka pa je pričela vidno zatekati. Misli sem imel še dovolj bistre, da sem stekel do pipe in potisnil roko pod toplo vodo. A ni bila dovolj vroča, ni pomagalo, zato je bolečina hitro naraščala. Odpravil sem se k zdravniku, prejel tri injekcije, ki pa mi prav tako niso pomagale. Po 10 minutah se je pričela razvijati nepredstavljiva bolečina, najhujša, kar sem jo doživel v življenju. Dve uri po vbodu se mi je že povsem zameglil razum, nisem mogel več razmišljati, tako zelo je bolelo. Najraje bi si odrezal roko! Od bolečine me je premetavalo po postelji, tresel sem se, oblival me je pot. Če ne doživiš, ne moreš verjeti, da je to sploh mogoče. Bolečina je popustila šele takrat, ko smo ustrezno ukrepali. Sin je na spletu prebral, da je potrebno roko potopiti v zares vročo vodo. Žena jo je tako segrela skoraj do vrelišča, zanjo je bila prevroča, jaz pa sem kar potisnil roko vanjo in povem vam, tako je bilo boljše. V trenutku! Po eni minuti je bolečina popustila. Roko sem v vodi namakal še dve uri, potem se je stanje umirilo, bolečina pa se ni vrnila tudi, ko sem jo vzel ven,'' se spominja grozljive izkušnje Andrej in dodaja, da je bila oteklina prisotna še kakšen mesec. ''Ampak posledice čutim še danes, na roki je ostala blaga oteklina, ko pa dlan stisnem v pest, se ostra bolečina razširi po celotni roki. ''

Kako ukrepati, če stopite na strupeno ribo?

Zapomnite si, da je prva pomoč vroča kopel. Poškodovan del telesa morate najprej potopiti v čimbolj vročo vodo.  ''Strup morskih rib je večinoma termolabilen, vendar bodite ob tem previdni, da se ne opečete. V kolikor bi po stiku s strupeno ribo opazili splošne znake zastrupitve, kot so slabost, zatečene bezgavke, počasen srčni utrip, težko dihanje in znojenje, nemudoma poiščite zdravniško pomoč,'' svetujejo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje.

Preberite si še: Prva pomoč pri opeklinah

Morski zmaji se radi skrivajo zlasti na območjih, kjer morsko dno prekriva peščena odeja.

Morski zmaji se radi skrivajo zlasti na območjih, kjer morsko dno prekriva peščena odeja. foto: Osebni arhiv

prejšnji članek
Slovenke golo iskreno o tangicah
Zdravje
Slovenke golo iskreno o tangicah
naslednji članek
Kje lahko Slovenke neomejeno izsanjamo svoje spolne fantazije?
Odnosi
Kje lahko Slovenke neomejeno izsanjamo svoje spolne fantazije?