danny Dobra karma

Vedeževalec razkriva: to vas čaka do konca leta ...

profimedia-0573381735 Svet24.si

Se je David Beckham čez noč tako postaral?

suncic_pl_01.11.14 Reporter.si

Ekskluzivno razkrivamo! Zakaj Jože Damijan že ...

mraz, zakuhano vino Svet24.si

Inšpektorica Potza: Tako je, na stojnicah bo ...

Dodeljevanje-globe_Vir-Facebook-Gašper-Bizjak Necenzurirano

Lovili sprehajalce z rogljički, v domove ...

Špela Grošelj 2 Odkrito.si

Špela z novo pesmijo "posilila" minljivčke

Cennet Solze v raju Njena.si

Solze v raju: To je moški, ki ga zasebno ljubi ...

Hude posledice odstranjevanja ušesnega masla s paličico
| V. M.

Hude posledice odstranjevanja ušesnega masla s paličico

V primeru, ko se v ušesu prične tvoriti prekomerna količina ušesnega masla, poiščite pomoč zdravnika., Profimedia

Si ušesa čistite z vatirano paličico? Ameriški otorinolaringologi opozarjajo, naj si ljudje v ušesa ne tlačijo nič, kar je večje od komolca.

V strokovni reviji Journal Otolaryngology-Head and Neck Surgery so ameriški otorinolaringologi objavili opozorila glede neprimernega čiščenja ušesne votline. Poleg paličic za čiščenje ušes, mnogi posegajo tudi po drugih predmetih, ki lahko botrujejo hudim poškodbam, kot so ureznine ušesnega kanala, poči pa lahko tudi bobnič ali pa se poškoduje slušna kost. Našteto lahko vodi do številnih resnih posledic, denimo zvonjenja v ušesih, vrtoglavice ali celo do izgube sluha.

Pustite ušesno maslo pri miru!

Kaj pa ušesno maslo? Tudi glede slednjega so podali opozorila. Seveda je povsem normalno, da si želimo imeti čista ušesa, a odstranjevanje masla, ki se izloči iz ušes, bo povsem dovolj za ohranjanje higiene. Odstranjevanje ušesnega masla, ki se nahaja v globini ušesne votline, strogo odsvetujejo. Naše telo namreč proizvaja maslo zato, da ohrani uho zaščiteno in navlaženo. Na lepljivo zaščito se namreč prilepi umazanija in prah, funkcija masla tako preprečuje, da bi slednja zašla v notranjost ušesa. ''Vsi imamo ušesno maslo in prav je tako. Težava nastane v primeru, ko ga je preveč, tedaj se lahko pojavijo simptomi, kot so bolečine ali krvavitev. V tem primeru ne odlašajte z obiskom zdravnika,'' svetuje otorinolaringolog dr. Seth Schwartz.

Foto: Profimedia - Naše telo namreč proizvaja maslo zato, da ohrani uho zaščiteno in navlaženo.

Kaj se lahko zgodi, če poskušamo odstraniti ušesno maslo iz ušesnega kanala? V primeru, ko se v ušesu prične tvoriti prekomerna količina ušesnega masla, poiščite pomoč zdravnika. ''Ušesno maslo lahko namreč zatrdi, pojavi se vosku podobna snov, ki lahko povzroči poslabšanje sluha. V tem primeru si ne poskušajte pomagati na lastno pest. Z vatiranimi palčkami lahko namreč ušesno maslo potisnete še globlje v ušesni kanal in tako povzročite poškodbo bobniča,'' pojasnjuje dr. James Battey, direktor Ameriškega nacionalnega inštituta za gluhe in gluhoneme.

Preberite si še: S srebrno barvo je pobarval ušesa, nato je sledilo …

S srebrno barvo je pobarval ušesa, nato je sledilo …