Nurfet Kudić Svet24.si

38-letnik ubil taščo, hudo ranil 25-letno ženo ...

dezelak1 Svet24.si

Mojca, Matej in Manca Deželak o svojem očetu

duhovnik zupnik pf Reporter.si

Skrivnosti duhovniških premestitev: nezakonski ...

mesečinka, pelagia-noctiluca Svet24.si

V Istri na kopalce preži nevarna meduza

20200609-01009120 Necenzurirano

Nov šok za podjetnike: vračati morajo tudi ...

NASLOVNA Odkrito.si

KVIZ TEDNA

KIMI Njena.si

MasterChef: Kimi po šovu zakopana v sladkor

Zlati nasveti izkušenih vrtnarjev: Kako izbrati pravo lubenico?
| V. M.

Zlati nasveti izkušenih vrtnarjev: Kako izbrati pravo lubenico?

Rumene lise nastanejo na mestih, kjer se je lubenica dotikala zemlje., Pexels

Kako zgolj na pogled ugotoviti ali smo izbrali sočno in sladko lubenico? Vse to in še več razkrivajo izkušeni vrtnarji. Sledite njihovim nasvetom, da bodo poletni dnevi kar se da sladki.

Se vam je že pripetilo, kajne, da ste s pričakovanjem razrezali veliko lubenico, potem pa razočarano obstali zroč v vodeno rdeče obarvano meso? Da se slednje ne bi nikoli več pripetilo, naj malce poučimo vaše oko in vam pomagamo razviti čut za izbiro zrelega sadeža …

Nasveti vrtnarjev

Niso najboljše tiste lubenice, ki jih se ponašajo s popolnim videzom. O, ne, popolna okrogla oblika, brez rumenih lis, pač ni tista najbolj prava izbira. Rumene lise nastanejo na mestih, kjer se je lubenica dotikala zemlje. Zrele lubenice imajo vedno rumene ali celo rumeno oranžne lise, nikakor ne bele. Intenzivnejša kot je barva, dlje časa je lubenica počivala na soncu in razvijala svoj sladek okus. Če lis nima, je bila vzgojena zelo hitro, zaradi česar vas najbrž ne bo razveselila s sladko, rdeče obarvano sredico.

Foto: Pexels - Sveže, čvrsto in zeleno steblo pomeni, da je bila lubenica pobrana prehitro.

Kaj pomeni, če na lubenici opazimo široke in tanke rjavkasto obarvane črte, ki spominjajo na razlite packe? To so sledi opraševanja čebel. Večkrat, kot je bila rastlina oprašena, bolj sladki so njeni plodovi.

Veliko ljudi ne ve, da vrtnarji lubenice razlikujemo po spolu. Plodovi fantov so večji, imajo podolgovato obliko in voden okus, medtem ko imajo deklice zaobljeno obliko, njihovo meso pa je slajše.

Kakšno lubenico torej izbrati – veliko ali majhno? Sledite srednji poti in izberite povprečno velikost. Zapomnite pa si prosim tole, glede na svojo velikost, se vam lubenica mora zdeti težka.

Če iz lubenice štrli posušeno steblo, je to dober znak. Sveže, čvrsto in zeleno steblo namreč pomeni, da je bila lubenica pobrana prehitro. Če je steblo suho, pa je lubenica na soncu ležala dovolj časa, da vas bo lahko razveselila s sočno, živo rdeče obarvano sredico.

Preberite si še: Tako lubenico ohladite hitreje!