favorskaya
Svet24.si

Ruske oblasti aretirale novinarko, ki je pokrivala sojenja Navalnemu

jv_0
Necenzurirano

Kaj se skriva v ozadju nenadnega odhoda direktorja T-2

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Živila za boljši spanec

4. 9. 2022; 02.00
Avtor: Lea Pufek
za spanec
Zaradi stresa se lahko pojavi tudi nespečnost oziroma slabši spanec, kar pa se da precej preprosto rešiti tudi s pomočjo shrambe.

Ker zdravo življenje predvsem temelji na zdravi prehrani, ni presenetljivo, da se da tudi težave s spanjem premostiti s prehrano. Kar nekaj živil (za katere skoraj stavimo, da niste vedeli, da imajo lahko takšen učinek) namreč blagodejno pripomore k izboljšanju spanca, in verjemite, ne gre za nič tako zelo posebnega, česar ne bi že tako ali tako imeli v svoji shrambi ali pa vsaj občasno na svojem jedilniku. Če torej imate težave s spanjem ali pa ga želite zgolj dodatno okrepiti, pogosteje uživajte ta živila.

Mocarela

Ta nežen beli in nadvse priljubljen sir, ki ga najbolje poznamo kot dodatek k pici ali glavno sestavino caprijske solate, je bogat vir triptofana. To je ena od življenjsko pomembnih aminokislin, ki jih naše telo ne proizvaja samo. Je naravni relaksant in zato odličen v boju proti nespečnosti. Precej veliko količino najdemo v puranjem mesu, zato puranje meso velja za enega ključnih oskrbovalcev telesa s to aminokislino, malokdo pa ve, da mocarela vsebuje skoraj dvakrat toliko triptofana kot puranje meso.

Losos

Losos že tako velja za čudežno živilo, saj ga najdemo na skoraj vsakem seznamu živil za boljše življenje. Skrivnost je seveda v maščobnih kislinah omega-3. Britanska študija iz leta 2014 je pokazala, da imajo te poleg vseh že znanih še eno človeku koristno lastnost – izboljšujejo spanec. Šeststo miligramov maščobnih kislin omega-3 dnevno naj bi vam pomagalo v povprečju spati kar uro dlje in se ponoči zbujati sedemkrat manj kot tistim, ki imajo težave s spanjem.

prejšnji članek
Exatlon: Stilisti razumeli, da je ima Igor Mikić drugačen stil
Resničnostni šovi
Exatlon: Stilisti razumeli, da je ima Igor Mikić drugačen stil
naslednji članek
Recept: Kinder bueno v kozarcu
Kulinarika
Recept: Kinder bueno v kozarcu
#obraziavenija
obraziavenija