Stanislav Štuhec
Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga pogrešajo že od 10. aprila

Damjan Žugelj
Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo proti izbrancu SDS

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

To pa je preobrat! Znanstveniki razkrili vzrok grizenja nohtov!

30. 6. 2017; 03.00
Avtor: V. M.
53_grizenjenohtov

Profesor O'Connor meni, da je grizenje nohtov pravzaprav znak perfekcionizma. foto: Profimedia

Grizete nohte ali pa ima to grdo navado kdo izmed vaših bližnjih? Da gre za živčnost ali občutek tesnobe, se nemara zdi povsem logična razlaga. A temu ni tako, razkriva zadnja študija …

Kaj ste odgovorili, če vas je kdo vprašal, zakaj grizete nohte? Da ste živčni, kajne? Če jih sami ne grizete, a ste po vzroku vprašali koga drugega, ste nemara prejeli podoben odgovor. Pa to ni edini vzrok za predajanje grdi razvadi, s katero lahko močno poškodujemo nohte in obnohtno kožico, veste?

Dr. Kieron O’Connor, profesor psihiatrije na univerzi in vodja študije, ki razkriva ozadje grizenja nohtov, je za ugledno revijo Journal of Behavioral Therapy and Experimental Psychiatry pojasnil rezultate izsledkov. Kot pravi, je grizenje nohtov  pravzaprav znak perfekcionizma.

Ampak perfekcionizem nekako ne sovpada s pogledom na neurejene nohte. Perfekcionisti bi se pravzaprav morali ponašati s popolno manikuro, kajne? O’Connor, pojasnjuje, da je ozadje nekoliko bolj zapleteno. Gre za to, da imajo posamezniki, ki si grizejo nohte, zelo visoke standarde, ki jih želijo doseči v hitrem času. Naloge težko izvajajo po naravni poti, rezultate želijo doseči takoj, zaradi česar so lahko pogosto frustrirani, nezadovoljni, nestrpni in nepotrpežljivi. Gre za hitro pot, ki je pogosto povezana z depresijo, če jim na njej ne uspe odkljukati vrste dosežkov. Če izsledke raziskave strnemo v eno misel, gre za to, da ima grizenje nohtov več povezave s frustriranostjo, kot pa z občutkom živčnosti in tesnobe.

Preberite si še: Očistila sem si lak z nohtov, zagledala pa tole!

prejšnji članek
Z njim boste odpravili neprijetni ustni zadah in pobelili zobe
Zdravje
Z njim boste odpravili neprijetni ustni zadah in pobelili zobe
naslednji članek
Recept: Tropski smoothie za lase
Moda&Lepota
Recept: Tropski smoothie za lase
#nasazenazenska
nasazenazenska