kolo, kolesar, tovornjak, splošna, simbolična Svet24.si

Groza na Glavarjevi cesti v Komendi

foto Monika Vranič 2 Svet24.si

FOTO: 25-letna Monika odšla peš od doma in ...

hitri test, keele, študenti Svet24.si

V študentsko leto s pogojem PCT

karl erjavec pl 5 Reporter.si

Erjavec za uničenje Desusa krivi poslance, ...

matej tonin oklepnik tank tw mors Necenzurirano

Od ZDA za 30 milijonov kupili oklepnike, ki so ...

uroš-bilban, ljubezen-po-domače Njena.si

Uroš iz Ljubezen po domače: Nisem tak, kot sem ...

sveca Ekipa24.si

Tragično: v grozljivi prometni nesreči je ...

To pa je preobrat! Znanstveniki razkrili vzrok grizenja nohtov!
| V. M.

To pa je preobrat! Znanstveniki razkrili vzrok grizenja nohtov!

Profesor O'Connor meni, da je grizenje nohtov pravzaprav znak perfekcionizma., Profimedia

Grizete nohte ali pa ima to grdo navado kdo izmed vaših bližnjih? Da gre za živčnost ali občutek tesnobe, se nemara zdi povsem logična razlaga. A temu ni tako, razkriva zadnja študija …

Kaj ste odgovorili, če vas je kdo vprašal, zakaj grizete nohte? Da ste živčni, kajne? Če jih sami ne grizete, a ste po vzroku vprašali koga drugega, ste nemara prejeli podoben odgovor. Pa to ni edini vzrok za predajanje grdi razvadi, s katero lahko močno poškodujemo nohte in obnohtno kožico, veste?

Dr. Kieron O’Connor, profesor psihiatrije na univerzi in vodja študije, ki razkriva ozadje grizenja nohtov, je za ugledno revijo Journal of Behavioral Therapy and Experimental Psychiatry pojasnil rezultate izsledkov. Kot pravi, je grizenje nohtov  pravzaprav znak perfekcionizma.

Ampak perfekcionizem nekako ne sovpada s pogledom na neurejene nohte. Perfekcionisti bi se pravzaprav morali ponašati s popolno manikuro, kajne? O’Connor, pojasnjuje, da je ozadje nekoliko bolj zapleteno. Gre za to, da imajo posamezniki, ki si grizejo nohte, zelo visoke standarde, ki jih želijo doseči v hitrem času. Naloge težko izvajajo po naravni poti, rezultate želijo doseči takoj, zaradi česar so lahko pogosto frustrirani, nezadovoljni, nestrpni in nepotrpežljivi. Gre za hitro pot, ki je pogosto povezana z depresijo, če jim na njej ne uspe odkljukati vrste dosežkov. Če izsledke raziskave strnemo v eno misel, gre za to, da ima grizenje nohtov več povezave s frustriranostjo, kot pa z občutkom živčnosti in tesnobe.

Preberite si še: Očistila sem si lak z nohtov, zagledala pa tole!