reševalci gasilci avstrija
Svet24.si

49-letnik na stopnišču napadel 50-letnico, jo polil s tekočino in jo nameraval zažgati

Damjan Žugelj
Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo proti izbrancu SDS

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Sončenje s kakavovim maslom: Da ali ne?

3. 7. 2017; 01.00
Avtor: V. M.
kakavovo maslo

Kavavovo maslo je večinoma na voljo v obliki gumbkov. Slednji se pričnejo ob stiku z vročo kožo topiti. foto: Profimedia

Ste vedeli, da kakavovo maslo spodbuja nastajanje kožnega pigmenta? Zanimivo, a preverimo ali njegove dragocene lastnosti predstavljajo zadostno zaščito pred nevarnimi sončnimi žarki …

Kaj pravzaprav je kakavovo maslo? Gre za rastlinsko maščobo, pridobljeno iz vitkega drevesa kakavovca, ki uspeva zlasti v latinski Ameriki. Natančneje, maslo se pridobiva iz semen, ki jih objema bela pulpa plodov, v kateri se razvije od 20 do 60 kakavovih zrn. Slednja se zelo pogosto uporabljajo v kozmetični industriji, saj se ponašajo z za kožo blagodejnimi in pomirjevalnimi učinki. Učinkovine namreč odlično pomirjajo razdraženo kožo, cenjene pa so tudi na področju nege las.

Maslo se pridobiva iz semen, ki jih objema bela pulpa plodov. foto: Profimedia

Naravna zaščita kože

Kakavovo maslo vsebuje veliko vitamina E in K, koži koristne maščobne kisline in izjemne količine antioksidantov, ki  nevtralizirajo škodljive vplive prostih radikalov, nastalih med sončenjem. Kot zanimivost naj omenimo, da kakavovo maslo ne absorbira UV-žarkov in spodbuja nastajanje kožnega pigmenta, ki predstavlja naravno zaščito telesa pred nevarnimi sončnimi žarki.

Sončenje

In če kakavovo maslo nanesemo na telo pred sončenjem – kako vpliva na kožo? Kakavovo maslo bo kožo naredilo prijetno mehko in voljno ter jo tekom sončenja odelo v privlačno porjavel ten. Sestavine kakavovega masla med sončenjem ščitijo in negujejo kožo, ohranjajo in podaljšujejo pa tudi zagorelost. Uporaba masla se ceni tudi pri splošni negi, saj varuje in ščiti kožo, spodbuja njeno obnovo in krepi njeno obrambno sposobnost.

Navkljub blagodejnim in zaščitnim lastnostim kakavovega masla, pa naj vam slednje ne služi kot samostojna zaščita pred soncem, temveč zgolj kot dopolnilna nega za zlato zagorelo polt. Da pot do zagorelosti ne bo nevarna in boleča, torej poskrbite za ustrezno zaščito pred soncem, nenazadnje je kakavovo maslo zgolj maščoba, ki ne vsebuje zaščitnega faktorja. Namesto lepe zagorele polti, vam lahko namreč brez primerne zaščite, dopust zagrenijo vse prej kot prijetne opekline. Po pameti torej, da vam sonce ne pokaže svojo grdo plat.

Preberite si še: Domač pripravek za zlato zagorelo polt

Danes bo večinoma sončno, več oblačnosti bo na Primorskem in Notranjskem.

Danes bo večinoma sončno, več oblačnosti bo na Primorskem in Notranjskem. foto: Profimedia

prejšnji članek
Qlandia Kamnik, čas je za poletni QL žur!
Moda&Lepota
Qlandia Kamnik, čas je za poletni QL žur!
naslednji članek
Klemen Slakonja pred vsemi slekel znano političarko
Svet slavnih
Klemen Slakonja pred vsemi slekel znano političarko