Natasha Diddee
Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, zdaj je umrla

jv_0
Necenzurirano

Kaj se skriva v ozadju nenadnega odhoda direktorja T-2

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Tole si zapomnite, preden greste na morje!

3. 7. 2017; 02.00
Avtor: V. M.
Meduza

Jakost ožiga se med meduzami močno razlikuje. Nevšečnosti povzročajo ožigalke. foto: Profimedia

Seveda si nihče na težko pričakovanem dopustu ne želi srečanja z meduzami. A če se slednje vendarle pripeti, je dobro, da vas opomnimo, kako ravnati ob pekočem ožigu. Stroka opozarja, da si lahko z domačimi, nepreverjenimi metodami naredimo še več škode.

Običajno ob pogledu na klobučnjake v morju le še zasukamo pete, če pa slednjih ne opazimo, se zlahka pripeti, da nas na njihovo prisotnost opozori pekoča bolečina. Ožig običajno povzroči kožno reakcijo in bolečine, ki minejo v nekaj urah. Kako torej ravnati, če nas oplazijo ožigalke?

•    Kot svetujejo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje, je potrebno ožigalke čim prej odstraniti s kože. Najprej priplavajte do obale, nato pa poskusite ožigalke, ki so morebiti ostale na koži,  odstraniti s curki morske vode. Ne drgnite! Če curek vode ne pomaga, nikar ne uporabite roke, poskusite jih odstraniti s pinceto, čistim papirnatim robcem, brisačo … Izjemno pomemben je tudi podatek, da prizadetega mesta ne smemo spirati s hladno sladko vodo. Slednja namreč spodbuja izločanje strupa, pa tudi pekoča bolečina se lahko poveča.

POZOR: Prizadetega mesta nikoli ne sprirajte s hladno sladko vodo! foto: Profimedia

•    Sledi naj hlajenje prizadetega mesta. Opečen kožo hladite z obkladki, pomagal bo tudi led, vendar ga shranite v plastični vrečki, brisači ali bombažni krpi, saj mora koža ostati suha.

•    Na opečeno mesto nanesite antihistaminično mazilo, ki ga prejmete v lekarni.

Na opeklino ne nanašajte soli ali kisa!

Kaj pa domači pripravki? Pri uporabi slednjih velja posebno opozorilo. Nekatere metode svetujejo nanašanje soli ali kisa na prizadeto mesto (mednje sodijo tudi obkladki s kisom). Slednjega se nikar ne poslužujte. Nanašanje soli neposredno na opeklino je nevarno, kis pa lahko močno pospeši sproščanje toksinov pri določenih vrstah ožigalkarjev.

Je potrebno obiskati zdravnika?

Oteklina navadno zbledi v tednu dni, opekline bodo vidne še nekaj časa, koža bi se sicer morala pozdraviti v dneh do treh tednih, a sledovi rdečice bodo morda prisotni dlje. Tudi srbečica se lahko pojavlja še nekaj časa. V kolikor boste opazili, da je koža otrdela, na otip vroča, stanje pa se prvi pomoči navkljub ne izboljša, potem je priporočljivo, da obiščete zdravnika. Zlasti, če je opeklina nastala na obrazu in če je slednjo utrpel otrok.

Preberite si še: Morski zmaji v Jadranskem morju:'Tako je bolelo, da bi si najraje odrezal roko!'

Roji meduz ob letoviških zalivih lahko občutno vplivajo na pretok turizma.

Roji meduz ob letoviških zalivih lahko občutno vplivajo na pretok turizma. foto: Pexels

prejšnji članek
Položite kocko za 20 min za vrat. Zgodilo se bo nekaj neverjetnega …
Svet slavnih
Položite kocko za 20 min za vrat. Zgodilo se bo nekaj neverjetnega …
naslednji članek
Qlandia Kamnik, čas je za poletni QL žur!
Moda&Lepota
Qlandia Kamnik, čas je za poletni QL žur!