tesno Svet24.si

Najemodajalci bi za enoposteljno sobo radi ...

tone stojko Svet24.si

Izkušen fotoreporter osupel, policaj mu je ...

dunaj, AKH, bolnišnica Svet24.si

V največji dunajski bolnišnici vsi covidni ...

bojan pozar jelincic bobo1 Reporter.si

Bojan Požar ustvarja milijone s portalom v lasti ...

20210610-01064860 Necenzurirano

Minister Dikaučič, kje je denar iz vaših ...

tina-kunakey Odkrito.si

Prej z Monico, sedaj z NJO ...

sveča Ekipa24.si

Celotna regija je v solzah! Umrl je največji ...

Nepravilna uporaba tamponov na morju vodi v katastrofo!
| V. M.

Nepravilna uporaba tamponov na morju vodi v katastrofo!

Vlažen tampon predstavlja idealno gojišče za bakterije, ki lahko povzročijo toksični šok., Profimedia

Se je tudi vam že pripetilo, da ste ravno med težko pričakovanimi morskimi počitnicami prejele mesečno perilo?

Da bi se lahko vseeno predajale morskim užitkom, lahko seveda posežete po tamponih, vendar pa se je potrebno zavedati, kako pomembna so ob tem pravila uporabe. Napačna raba lahko namreč vodi v veliko večje neprijetnosti, kot je mesečno perilo v času dopusta.

Na dopustu, pa naj bo to na morju ali v toplicah, kjer se razvajate v bazenski vodi, je zelo pomembno, da tampon menjavate pogosteje kot sicer, ko naj bi jih menjali na 4 do 6  ur. Vlažen tampon namreč predstavlja idealno gojišče za bakterije, ki lahko povzročijo toksični šok. Pomembno je torej, da se na dopustu pošteno opremite z zalogo tamponov in da jih zamenjate po vsakem skoku v vodo. Večji kot je tampon, večja je tudi verjetnost, da pride do toksičnega šoka, v kolikor slednjega ne bi zamenjale dovolj pogosto.

Opozorilo vzemite resno, saj so lahko posledice nepravilne uporabe zelo resne. Strokovnjaki svetujejo že menjavo tampona po vsakem uriniranju, zlasti pomembno pa je, da ga zamenjate po opravljanju velike potrebe. Na nitko tampona namreč zlahka zaidejo bakterije, ki iz rektuma preidejo do vaginalnega predela, kar lahko vodi to neprijetnih vnetij in infekcij.

Priporočjivo je, da tampon zamenjate po vsakem skoku v vodo.

Sindrom toksičnega šoka smrtno nevaren

In kaj pravzaprav je toksični šok? Gre za hitro napredujočo bakterijsko zastrupitev v katero najpogosteje vodi napačna in neredna menjava tamponov. Zastrupitev povzroča bakterija Staphylococcus aureus, ki se razraste v nožnici. Težava nastane, ko pričnejo bakterije proizvajati strupe, kar lahko hitro privede do izjemno nevarnega toksičnega šoka.

Prepoznajte simptome toksičnega šoka:
•    povišana temperatura
•    driska
•    bruhanje
•    vrtoglavica
•    bolečine v mišicah
•    nizek krvni pritisk
•    rdeči izpuščaji na koži

V kolikor opazite zgoraj naštete simptome, ki nekoliko spominjajo na simptome gripe, nemudoma odstranite tampon in se odpravite k zdravniku, kjer iskreno povejte, koliko časa ste imeli v nožnici tampon. Tako bo zdravnik lažje in hitreje ukrepal. V primeru nepravočasnega ukrepanja lahko namreč  sindrom privede tudi do smrti. 

Preberite si še: Ko menstruacija postane nočna mora