Stanislav Štuhec
Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga pogrešajo že od 10. aprila

Damjan Žugelj
Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo proti izbrancu SDS

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Mnenje strokovnjakov: Pitje kave je za vas dobro

12. 3. 2019; 03.00
Avtor: K.M.
pogovor ženske kava pitje

foto: Profimedia

Po večletnih raziskavah so prišli do zaključka, da kava pozitivno vpliva na zdravje človeka.

Rezultati 16-letne raziskave, ki je vključevala 185 000 oseb različnih nacionalnosti in ras, so bili objavljeni pretekli teden v strokovnem mediju Annals of Internal Medicine. Strokovnjaki pa na podlagi raziskave trdijo, da so našli povezavo med pitjem kave, tako kofeinske kot nekofeinske, in samim zdravjem posameznika. Novi rezultati so tako dodani k že znanim trditvam, da pitje kave zmanjšuje stres, spodbudi delovanje ledvic in pozitivno vliva na delovanje možganov. 

V obdobju šestnajstih let so torej skrbno spremljali posameznikove navade pitja kave ter njegove zdravstvene podatke, kamor so vključili vse bolezni in tudi podatek, ali kandidati kadijo. 

Po njihovih rezultatih naj bi bila večja količina zaužite kave povezana z manjšo možnostjo za smrt pri vseh testiranih starostnih skupinah. Ljudje, ki so popili 2 ali 3 skodelice kave na dan so imeli 18 % manj možnosti, da bi umrli zaradi bolezni, kot so bolezni srca in ožilja, kapi in katerekoli oblike raka. 

foto: Profimedia

Skoraj istočasno, prav tako v obdobju 16 let, pa so podobno raziskavo na vzorcu več kot 520 000 ljudi izvajali tudi v 10 različnih evropskih državah. Tudi njihovi rezultati pa so bili za pivce kave pozitivni. Raziskovalci so tu opazili, da pitje kave vpliva na zmanjšanje števila smrti, predvsem smrti povezanih s prebavo ali ožiljem

Kljub temu, da sta obe raziskavi pokazali dobro povezavo med pitjem kave in bolj zdravim življenjem, pa je potrebno poudariti, da tu ne gre za moderne oblike kav z veliko mleka, smetane, sladkorja in morda še kakšnega sirupa. Te sestavine vsebujejo veliko kalorij in tako na drugačen način škodijo vam, vašemu telesu in posledično tudi zdravju. 

Hkrati to ne pomeni, da je kava čudežni napitek, ki bo pozdravil vse vaše težave. Potrjeno dejstvo je le-to, da pitje čim bolj klasične kave z malo drugih dodatkov ne škodi in da v nekaterih primerih celo pozitivno vpliva na vaše zdravje. To pa pomeni, da bolezni preprečuje in ne zdravi. 

prejšnji članek
Izberite kartico Diners Club …
Zdravje
Izberite kartico Diners Club …
naslednji članek
Peka brez jajc: To so odlični nadomestki
Kulinarika
Peka brez jajc: To so odlični nadomestki