andrej murko foto Odkrito.si

Zmagovalcu šova na Pop TV propadla gostilniška ...

krvavec sneg smučišče smučanje tony Svet24.si

Smuka na Krvavcu tudi za prvomajske praznike

Indira Levak 3 Svet24.si

Indira izza odra uživa v gospodinjskih opravilih ...

marjan šarec-rezultati_volitve Svet24.si

Šarčevi so se razkrili, med njimi tudi znana ...

Selena Gomez Najstnica.si

Selena Gomez z novo pričesko navdušuje v Nemčiji

Indira Ekić in Matic Kolenc Njena.si

Indira razkrila skrivnost iz svoje spalnice

britanski pric Njena.si

Mali britanski princ ima močno ime

Opozorilo: Takšna je sivka, ki jo lahko uporabljamo v kulinariki
| Vesna M

Opozorilo: Takšna je sivka, ki jo lahko uporabljamo v kulinariki

Sivka postaja vse bolj priljubljena tudi za uporabo v kulinariki, vendar pa je potrebno poudariti, da vse vrste niso primerne za kuho. Dvome je za naš portal razjasnila strokovnjakinja in pridelovalka sivke iz Komna na Krasu.

Nemara ste tudi vi opazili, kako priljubljena je postala sivka za uporabo v kuhinji. Številni recepti nas navdušujejo, da bi si pripravili vsaj izvrsten sirup ali pa blagodejen čaj. Toda ob tem se je pojavila težava, ljudje namreč posegajo po vrstah sivke, ki ni primerna za uživanje, saj lahko povzroča slabost in prebavne težave, v kolikor bi zaužili večjo količino, pa tudi zastrupitev.

Sivka v slovenskih vrtovih

Kako torej sploh prepoznati primerno vrsto sivke, ki jo lahko brez skrbi vržemo v lonec? Dvome je razjasnila priznana pridelovalka sivke Tanja Arandjelović iz Bučeve domačije, kjer se pod kraškim soncem razprostira opojni košček modrovijočičnega sveta. Kje drugje, kot v slikoviti kraški vasici Ivanji Grad, prav tam, kjer se zadnja leta odvija priljubljeni festival sivke.

Foto: Jure Medvešek - V teh dneh se mnogi lotevajo priprave sivkinega sirupa. Slednji je izvrsten, a le, če je pripravljen iz prave sivke.

''Če želimo na kratko povzeti, katere sorte so primerne za kuho, se bomo posvetili samo dvema, ki se največkrat najdeta na naših vrtovih: Lavandula X Intermedia (hibridna sivka, križanec, lavandin) in Lavandula Angustifolia (prava sivka, lavanda).
Obstaja pa še veliko število različnih kultivarjev sivke, ki rastejo praktično na vseh kontinentih tega sveta,'' pove pridelovalka sivke.

Sivka primerna za uporabo v kulinariki: Lavandula Angustifolia – prava sivka

''Pri nas na Ivanjem Gradu plantažno gojimo tri kultivarje (sorte): Munstead, Hidcote, Little Lady. Testno pa smo jih posadili še nekaj: Loddon Blue, Loddon Pink, Nico Viola, Dwarf Blue, Mailette, Artic Snow, Rosea Rosa …,'' pojasnjuje Arandjelovićeva in dodaja, da se rastline med seboj razlikujejo po barvi, velikosti cveta in velikosti grma.

Munstead je dobil svoje ime po predelu Munstead Woods v Surreyu (Anglija), kjer je živela zelo znana vrtnarka Gertrude Jeckyl. Odlično prenaša vročino, njegovi cvetovi so različnih odtenkov modro-vijolične barve, grm je srednje velik. Je prijetno sladkega okusa in zato ga največkrat najdemo na naših krožnikih kot začimbo.

Foto: Jure Medvedšek - Poleg tega, da za kulinarične namene posegamo po pravi vrsti sivke, pa je pomembno tudi to, da je rastlina pridelana brez uporabe pesticidov.

Hidcote je dobil svoje ime po znamenitem angleškem cvetličnem vrtu Hidcote Manor Garden. Je intenzivne temno modre barve, zato ga radi uporabljamo za okrasne šopke, venčke in druge aranžmaje. Tudi, ko se posuši, obdrži svojo značilno barvo. Ima pa tudi zelo zanimiv okus. Čaj je odličnega okusa in zelo značilne zelenkasto modre barve.

Little lady je sivka, ki komercialno ni preveč zanimiva. Je izredno prefinjenega vonja, zato se uporablja v industriji visoko kvalitetnih parfumov. Donos eteričnega olja je nizek, zato je olje tudi precej drago. Grm je nizek, cvetovi so vijolične barve, kratki in debeli – skoraj okrogli. V kulinariki je primerna za peko slaščic, saj ima prijetno sladek okus. Odlična je tudi za pripravo sirupov in čajev.

Foto: Vesna Meško - Na fotografiji je lavandin (Lavandula x Intermedia) - hibrid prave sivke, ki ni primeren za uživanje.


Sivka, ki ni primerna za uporabo v kulinariki: Lavandula X Intermedia (hibrid)

''Hibridna sivka je praviloma precej nezahtevna rastlina. Ker jo lahko dobimo v različnih barvah in velikostih, je zelo razširjena tudi na naših vrtovih.  Grm je precej večji od grma prave sivke, posušeni cvetovi  so sive barve in dolgo časa močno dišijo, zato jo uporabljamo predvsem v kozmetiki, proizvodnji čistil, osvežilcev prostora in aromaterapiji.''

Strokovnjakinja poudarja, da je Intermedia sicer čudovito dišeča dišavnica, ni pa začimba, zato jo ne priporočajo za uporabo v kuhinji, nenazadnje ne želimo, da bi naša hrana dišala po milu ali babičini omari.

''Pomembno je torej, da poznamo latinsko ime rastline, ki jo želimo uporabljati v kuhinji, kajti sam izgled rastline in njena barva nas lahko kaj hitro zavedeta.''

Preberite si še:

Recept za najbolj preprost sivkin sirup

FOTO: Kako izvirno porabiti posušeno sivko?

Kaj se zgodi, če sivko namestite na okenske police?

Foto: Jure Medvedšek - Sivka spada v družino oz. rod ustnjatic, tako kot tudi nekatere druge vrtne začimbe – na primer: timijan, meta, rožmarin, bazilika, žajbelj in šetraj.