andrej murko foto Odkrito.si

Zmagovalcu šova na Pop TV propadla gostilniška ...

krvavec sneg smučišče smučanje tony Svet24.si

Smuka na Krvavcu tudi za prvomajske praznike

Indira Levak 3 Svet24.si

Indira izza odra uživa v gospodinjskih opravilih ...

marjan šarec-rezultati_volitve Svet24.si

Šarčevi so se razkrili, med njimi tudi znana ...

Selena Gomez Najstnica.si

Selena Gomez z novo pričesko navdušuje v Nemčiji

Indira Ekić in Matic Kolenc Njena.si

Indira razkrila skrivnost iz svoje spalnice

britanski pric Njena.si

Mali britanski princ ima močno ime

Odstranjevanje nosnih dlačic je lahko smrtonosno
| V. M.

Odstranjevanje nosnih dlačic je lahko smrtonosno

Morda se vam zdi, da so nosne dlačice nadvse neprivlačna nadloga, a je njihova funkcija izjemno pomembna za vaše zdravje. Brez njih smo namreč dovzetni za hude bakterijske okužbe, ki lahko vodijo tudi v smrt.

Vam iz nosne votline kukajo nadležne dlačice? Čeprav so neprijetnega videza, še kako služijo svojemu namenu, zato ni priporočljivo, da bi se tako zlahka lotili odstranjevanja, kot na drugih poraščenih delih telesa. Ker imajo izjemno pomembno vlogo za naše zdravje, jih pravzaprav ne bi smeli odstranjevati.

Zagotovo veste, da dlačice v nosu preprečujejo, da bi drobci prahu in druga umazanija zašla gobje v nosni kanal  ter naprej v dihalne poti. Pa se navkljub temu mnogi iz estetskih razlogov odločajo za striženje ali puljenje. Kako nevarno je slednje, pojasnjuje otorinolaringolog Eric Voigtom iz newyorške univerze, ki pravi, da lahko zaradi puljenja dlačic utrpimo infekcijo, ki jih povzročijo bakterije iz zraka. Omenjene dlačice imajo namreč funkcijo filtracije večjih delcev, v kolikor slednji pridejo predaleč, lahko tvegamo hudo bakterijsko infekcijo.

Otorinolaringolog poudarja, da je nos središče 'trikotnika nevarnosti', gre za področje na obrazu, kjer so lahko okužbe smrtonosne. Nosne žile so namreč povezane z našimi možgani, okužba na tem področju lahko torej vodi do vnetja možganske ovojnice. Tovrstne okužbe so sicer redke, a izjemno nevarne, saj so lahko usodne.

Čeprav imamo golobje v nosni votlini poleg vidnih dlačic tudi manjše, ki so ključne za filtracijo zraka, pa je nemara kljub temu dobro premisliti ali nas tiste štrleče kocine resda toliko motijo, da bi ogrozili svoje zdravje. Če so močno vidne, jih je bolje malce pristriči, puljenju pa se raje izognite.

Preberite si še: Preprost recept: Naravna krema za britje