Klemen Jaklič
Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval soglasja

1709556859-172a8714-1709556621461
Necenzurirano

Kako rešiti javno zdravstvo? Ministrica naj ukine "doping" za visoke dobičke zasebnikov.

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Dedkov recept: Kvašene kumare

10. 7. 2020; 01.00
Avtor: Vesna Meško
kumare

Kumare foto: Profimedia

Ste že slišali za kvašene kumare? Nekateri jih po domače imenujejo tudi 'pacane' kumare, v Prekmurju pa denimo 'pajcane murke' ali 'kvašene ugorke'. Gre za kislo prilogo, ki se odločno poda k narezkom, pripravimo pa jih iz večjih kumaric za vlaganje, ki jih fermentiramo na soncu.

Posebnost kvašenih kumar je v tem, da jih izpostavimo toploti sonca, da hitreje fermentirajo, zaužiti jih je potrebno v štirih dneh, zato si jih pripravljamo sproti in ne na zalogo. Kumare so mehkejše od klasično vloženih kislih kumaric, okus je malce poseben, a slasten. Prav fino se denimo poda k narezkom, pašteti, zaseki ali pa jih pohrustamo kar s kosom kruha, rahlo osoljene.

Če torej na vrtu gojite kumare za vlaganje, le počakajte, da malce prerastejo običajno velikost za vlaganje, nato pa pripravite nekoliko drugačno različico kisle priloge, nad katero bodo navdušeni zlasti moški jedci. Spodaj sledite dedkovemu receptu, ki je kvašene kumare pripravljal več desetletij …

Kumare foto: Dreamstime

Potrebujemo:

•    večji steklen kozarec za vlaganje
•    nekaj večjih kumaric za vlaganje
•    2 žlici soli
•    beli vinski kis + voda – razmerje 1:4 (odvisno od želene kislosti)
•    strok česna
•    dva lista vinske trte
•    10 višnjevih listov
•    vejica socvetja koprca
•    lovorjev list
•    poper v zrnju
•    čebulica šalotke

Priprava:

Kumare operite in jim odstranite zgornje dele pecljev. Vrh kumar rahlo križno prerežite, nato pa jih naložite v kozarec za vlaganje. Če so prevelike, jih prerežite na pol, lahko pa tudi na četrtine. Nekateri jih narežejo celo na kolobarje, a bojda so najbolj slastne tiste, ki ostanejo cele. Kozarec sedaj napolnite s preostalimi sestavinami, nato pa prelijte z vrelo mešanico vode in kisa. Kozarec nato prekrijte s krožničkom kavne skodelice ali kosom tkanine, zaradi fermentacije je namreč pomembno, da kozarec ni tesno zaprt.

Tako pripravljene kumare sedaj postavite na sonce, denimo na okensko polico, kjer bodo hitreje fermentirale. Zaužijete jih lahko sicer že po 12 urah, če pa vas čas ne priganja, jih kar pustite nekoliko dlje, denimo 2 do 3 dni. V tem času bodo spremenile barvo, značilen okus po svežih kumaricah bo izzvenel, napolnila ga bo nadvse okusna aroma. Dlje časa, kot jih boste pustili, mehkejše bodo. Če vam gredo v slast bolj hrustljave, ne čakajte predolgo. Tako pripravljeno kislo prilogo shranite v hladilnik, porabite pa jo v štirih dneh.



Namig: Nekateri recepti navajajo, da se na vrh sestavin za kratek čas položi kos kruha.

Kozarec mora biti tesno zaprt. foto: dreamstime

prejšnji članek
Top julijska ledenka: Poletni ples maline in kokosa
Zdravje
Top julijska ledenka: Poletni ples maline in kokosa
naslednji članek
Jazz Ladies vas popeljejo v obdobje zakajenih lokalov ameriške jazzovske scene
Svet slavnih
Jazz Ladies vas popeljejo v obdobje zakajenih lokalov ameriške jazzovske scene