mlin
Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

1701778337-dsc9818-01-1701778319724
Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je absolutno sporno"

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Ste vedeli? Kivi lahko pojeste skupaj z olupkom

9. 4. 2019; 03.00
Avtor: V. M.
Kako jeste kivi? No, saj slednje niti ni pomembno, da vam le gre v slast, a morda si ga boste odslej privoščili drugače. Nadejamo se, da tega, kar vam bomo zaupali, še niste vedeli.

Medtem ko si v Evropi pripravljamo kivi tako, da ga bodisi olupimo, bodisi razpolovimo in meso izdolbemo z žličko, pa po svetu že stoletja, zlasti v Novi Zelandiji, zaužijejo celoten sadež. Tako je, prav imate, z olupkom vred. Vas je ob misli na kosmato teksturo olupka zmrazilo? Nikar, kajti lupini se prav zares godi krivica. Kivija vam resnično ni treba lupiti, njegova lupina je namreč zelo zdrava.

Resno? Ne šalimo se, prav zares je tako. Nutricisti so v nedavni študiji celo odkrili, da vsebuje kivijev olupek trikrat več vlaknin kot njegovo sadno meso. Pa ne le to, vsebuje tudi obilico hranilnih snovi, denimo kalij, železo in vitamin C.

Sicer pa je olupek kivija tesno vezan na sadno meso, zato je res nesmiselno, da zapravljate čas z odstranjevanjem.  Poskrbite le, da boste posegli po ekološko pridelanem sadežu ter da ga dobro operete z vodo, potem pa si lahko mirno privoščite kivi prav takšnega, kakršen je bil odtrgan iz drevesa. Z olupkom vred. Če pa si kljub vsemu ne morete predstavljati, da bi grizljali kosmato lupino, lahko iz celega kivija pripravite smoothie, ki mu dodate še druge sadeže, ki vam gredo v slast. Kar privoščite si kozarec ali dva, koristilo bo vašemu zdravju.

Za vas imamo tudi odličen recept za kivijev smoothie, ki odpravlja občutek napihnjenosti in teže po obilnem kosilu.
S tem napitkom bo vaših težav konec.

foto: Pinterest

prejšnji članek
Pomembna vprašanja pred pogovorom o poroki
Zdravje
Pomembna vprašanja pred pogovorom o poroki
naslednji članek
Kdaj bomo letos barvali jajčka?
Zdravje
Kdaj bomo letos barvali jajčka?
#obraziavenija
obraziavenija