polna luna Dobra karma

Pred polno luno in luninim mrkom nam bo marsikaj ...

HUAWEI_P40_0021 Svet24.si

Pet razlogov, zakaj izbrati Huawei P40 lite

violeta tomic bobo Svet24.si

Tomičeva pri kriminalistih: To je ista pisava kot...

zaščitna maska, park, dunaj, starejši moški Svet24.si

To so primeri, v katerih zaščitne maske ostajajo...

vila boštjan Necenzurirano

Obtoženi v aferi TEŠ6 skrili vile pred državo

jelena karleuša Odkrito.si

Ljubil naj bi jo znan turški igralec!

Patricija Lovenjak (1) Njena.si

Ljubezen po domače: Patricija povsem drugačna

Zahrbtna spolna bolezen, ki se začne z izcedkom in pekočim urinom
| V. M.

Zahrbtna spolna bolezen, ki se začne z izcedkom in pekočim urinom

Simptomi okužbe s klamidijo niso izraziti, zato je zelo pomembno, da jih poznamo in pravočasno obiščemo zdravnika., Profimedia

Okužba s klamidijo velja za najpogostejšo bakterijsko spolno prenosljivo bolezen, ki prizadene zlasti ženske. Simptomi niso vedno izraženi, nezdravljeno vnetje pa ima lahko izjemno resne posledice.

Klamidijo povzroča bakterija Chlamydia trachomatis. Če okužba ni prepoznana in zdravljena, lahko slednje vodi v žensko neplodnost. Možni pa so tudi resnejši zapleti, kot je denimo zunajmaternična nosečnost. Ker simptomi okužbe niso izraziti, je zelo pomembno, da jih poznamo in pravočasno obiščemo zdravnika. Nezdravljena okužba s klamidijo namreč lahko pomeni tudi večje tveganje za okužbo ali prenos HIV.

Kako prepoznati okužbo?

Okužbo je pravzaprav težko prepoznati, pri ženskah denimo v kar 70 – odstotkih primerov bolezen ni izražena z značilnimi znaki. ''Če se simptomi izrazijo, se to običajno zgodi nekaj tednov  po spolnem odnosu z okuženim partnerjem,'' pojasnjujejo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (v nadaljevanju NIJZ ) in dodajajo, da se lahko simptomi pri ženskah kažejo kot neobičajen izcedek iz nožnice in pekoč občutek ob uriniranju.

''Do 60- odstotkov okužb pri moških poteka brez kliničnih znakov, pri ostalih pa se pojavi izcedek iz penisa, pekoč občutek ob uriniranju ali bolečina in otekanje enega ali obeh testisov. Pri moških in ženskah, lahko okužba s klamidijo prizadene tudi zadnjik. To se lahko zgodi pri analnem spolnem odnosu ali pri prenosu z drugega okuženega mesta (npr. nožnica). Te okužbe pogosto potekajo brez težav, lahko pa jih spremljajo bolečina v anusu, izcedek ali krvavitev. Pri okužbi z nekaterimi bolj invazivnimi podskupinami klamidij, so pogosto prizadete tudi področne bezgavk.''

Foto: Profimedia - Nezdravljena okužba s klamidijo lahko pomeni tudi večje tveganje za okužbo ali prenos HIV.

Največje tveganje za okužbo ima spolno aktivna mladina

Klamidijska okužba se prenaša z  vaginalnimi, oralnimi ali analnimi spolnimi odnosi z okuženo osebo. Pomemben je tudi podatek, da se lahko med porodom okužba prenese z matere na novorojenčka. Da bi se okužbi izognili, se poslužujte pravilne uporabe kondomov pri vsakem spolnem odnosu. Sicer pa boste največ naredili z varnim spolnim vedenjem, kar zajema spolne odnose z enim samim zvestim spolnim partnerjem.

Zdravljenje

''Klamidijsko okužbo lahko pozdravimo z ustreznim antibiotikom in tako zmanjšamo možnost kasnejših težav. Vedno sočasno zdravimo tudi spolnega partnerja. Zdravnik odvzame bris sečnice, materničnega vratu ali zadnjika, lahko pa tudi vzorec urina za mikrobiološki dokaz prisotnosti bakterije ali npr. vzorec iz povečane področne bezgavke,'' pojasnjujejo na NIJZ.

Preberite si še: HIV v Sloveniji: Seks na zmenkih postaja ruska ruleta