severina Svet24.si

Nasilje v stanovanju hrvaške zvezdnice

kraljica-elizabeta-ii Svet24.si

FOTO: Biden prekršil kraljevi protokol; izdal je,...

tonin voijaki vaja Reporter.si

Minister Tonin pod trumo vojakov: mu res ni ...

knjižnica Svet24.si

Novi zakon o tujcih kriv za skrbi in glavobole ...

aleš-hojs Necenzurirano

Hojs ima novo divizijo za tajno prisluškovanje

nina-donelli, femme-fatale-2021 Njena.si

Slovenska pevka ujeta v objemu znanega hrvaškega ...

darja-gajšek Njena.si

Darja Gajšek se vrača na male ekrane

Najbolj učinkovita vaba: Poslastica za ose
| V. M.

Najbolj učinkovita vaba: Poslastica za ose

Ose imajo izvrstno čutilo za vonj., Pexels

Ose tudi letošnje poletje skrbijo za slabo voljo na piknikih ali sproščenih uricah na plaži, ob bazenu, nenazadnje tudi doma na terasi, vrtu. A nadležnim obiskom se lahko izognete z mamljivo vabo …

Ko postavite na mizo ali iz torbe privlečete na plan hrano in pijačo, so že ob vas. Zoprne ose, ki si želijo prisvojiti kozarec vaše pijače, sočno breskev ali denimo slasten sendvič. Ponašajo se z izvrstnim čutilom za vonj, hrano namreč zavohajo kilometre daleč. Zlasti jim dišijo živila z večjim deležem beljakovin.

A v vrhuncu sezone postajajo ose še nekoliko bolj zoprne in agresivne, njihove želje pa vedno bolj izrazite. Diši jim sladkor. Bolj kot se bliža jesen, večja je njihova potreba po sladkih grižljajih. Sladkor namreč potrebujejo za reprodukcijo. In slednje lahko izkoristite sebi v prid. Pripravite jim učinkovito vabo, v kateri jim boste ponudili tako okusbo poslastico, da se ji ne bodo mogle upreti.

Dišeča poslastica, ki vabi na zadnjo večerjo

Najprej ustrezno pripravite plastenko, v kateri boste osam ponudili poslastico. Seveda jo lahko ponudite tudi v kozarcu, plastični posodi itd., a če si boste vzeli čas za slednje, jim boste onemogočili, da najdejo pot nazaj v širni svet. Vrh plastenke torej odrežite, zamašek odstranite, nato pa odrezan del, potisnite nazaj v plastenko v obratni smeri, tako da bo tulec obrnjen navzdol, proti dnu. Preden zgornji in spodnji del združite, pa je seveda potrebno plastenko napolniti z obrokom za ose. Izvolite recept …

Foto: Pinterest - Pripravite past za ose.

V plastenko stresite:

•    3 kosi zrelega sadja (npr. breskev, jabolka, banana …)
•    4 žlice sladkorja
•    žlica medu ali žlica marmelade (ni nujno, a jim močno diši)
•    sadni sok ali sadni sirup
•    izdatno prelijte z jabolčnim kisom

Sedaj sestavine rahlo premešajte, na vrh položite zgornji del plastenke in vabo postavite v vašo bližino. Ne predaleč, a dovolj blizu, da jih boste odvrnili od hrane, ki ste jo pripravili zase. Tako pripravljen obrok jim bo močno dišal, ne bo dolgo, ko se bodo pričele zbirati ob robu plastenke. Sledila bo le še pot skozi tulec do bogate pojedine, od koder pa se ne bodo več vrnile.

Delite s prijatelji, da se tudi oni znebijo te poletne nadloge, če pa imate tudi vi zanimivo rešitev za nadležne ose, nam pišite na e-naslov: njena@svet24.si .

Preberite si še: Recept: Pršilo za prostor, ki učinkovito odganja mrčes