janez poklukar Svet24.si

Aplikacija nima namena preprečevati kopiranja ...

dež, padavine Svet24.si

Krajevne plohe in nevihte še niso rekle zadnje

kristina-timanovska Svet24.si

Kljub Janševemu vabilu beloruske atletinje ne bo ...

viktor orban janez jansa kpv Reporter.si

Skrivnost prodane duše: kako je Janez Janša ...

20210401-01055026 Necenzurirano

Tudi napovedovalec epidemije dobil svojo nagrado ...

želja Dobra karma

Tedenski horoskop: Dobro pazite, kaj si želite in...

tanja žagar miki šarac Njena.si

Tanja Žagar uradno potrdila hčerkino rojstvo

Ni boljšega: Domači jajčni rezanci
| V. M.

Ni boljšega: Domači jajčni rezanci

Imate radi domače jajčne rezance?, Profimedia

Babičini jajčni rezanci in goveja juha. Ni boljšega, kajne? Kupljene rezance pač ne moremo postaviti ob bok domačim. Pa jih znate narediti?

Morda mislite, da je izdelava domačih jajčnih rezancev zahtevna, a temu še zdaleč ni tako. Ste za to, da skupaj poskrbimo, da bo vaše nedeljsko kosilo še posebej okusno? Če imate strojček za rezance, smo že na pol poti, zato le pokukajte v mamino kuhinjsko omaro, če se nemara ne skriva kje babičina slavna mašina za testenine.

Najprej razmislimo o količini. Na 100 g moke boste potrebovali eno jajce in ščepec soli. Iz te količine boste dobili le toliko rezancev, da bo zadoščalo za eno kosilo. Morda za prvič uporabite 300 g moke in tri jajca, tako da boste lahko govejo juho z domačimi rezanci uživali še v naslednjih dneh. Seveda pa lahko pripravite občutno več rezancev, tudi iz desetih jajc in kilograma moke.

Foto: Dreamstime - Za pripravo rezancev boste potrebovali moko, jajca in sol.

Zdaj pa veselo na delo

•    Moko presejte na delovno površino, nato na sredino naredite jamico, posolite in dodate jajce (a). Če boste testo pripravili ročno, jajce z vilico razžvrkljajte, počasi dodajajte moko, nato pa z rokami zamesite testo. Slednje mora biti prožno in se ne sme lepiti na površino. Če je uporabljeno jajce večje, boste morda morali dodati malce več moke. A ne preveč. Mnogo lažja pa je priprava testa s pomočjo kuhinjskega mešalca za testo. Če ga imate, bo testo hitro pripravljeno.

•    Testo sedaj oblikujte v štručko in shranite v pvc vrečko ali pa ga prekrijte s prozorno folijo. Počiva naj eno uro.

•    Sedaj testo malce razvaljajte, približno na debelino 5 mm, nato pa ga narežite na pravokotnike.

•    Pripravite si površino, kamor boste odlagali trakove iz testa. Najbolje je, da pult ali mizo pogrnete s servieti ali prtom, ki vam služi za  kuharske namene. Medtem ko boste pripravljali trakove iz testa, se bodo slednji počasi sušili.

•    Posamezne kose testa potiskajte v predel strojčka za rezance, ki je namenjen valjanju. Tako boste dobili dolge razvaljane trakove. Trakove lahko spustite čez strojček dvakrat ali trikrat. Večkrat kot to storite, tanjši bodo rezanci.

•    Sedaj prestavite strojček na drugi del, ki je namenjen izdelavi  rezancev. Trak iz testa počasi spustite čez rezalnik, rezance na drugi strani pa previdno prenesite na površino, ki ste jo pripravili. Ne stiskajte rezancev, lahno jih polagajte na površino. Čez čas jih nekoliko privzdignite oz razrahljajte, da se bodo lahko počasi sušili.

•    Ko so rezanci popolnoma suhi, jih lahko pospravite v plastične posode. Služili vam bodo dlje časa, a le, če so zagotovo dovolj suhi.

Rezance uporabite kot običajno. Nežno jih položite v vrelo vodo in razrahljajte z vilico. Hitro bodo kuhani, vaša nedeljska juha pa več kot izvrstna.

Pa dober tek!

Preberite si še: Trik: Kako pripraviti rahle zdrobove žličnike