Screenshot_2
Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec gospodinjskih aparatov, ki jih je imel vsak jugoslovanski dom

1663812312-036mv
Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira vse rekorde – z zdravniki iz javnih bolnišnic.

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Hitro prepoznajte znake sončarice!

31. 7. 2023; 02.00
Avtor: Vesna Meško
vročina, sopara, hlajenje

Pazite nase v vročih poletnih dneh. foto: Profimedia

Ne podcenjujte moč sončne pripeke. Dolgotrajna izpostavljenost visokim temperaturam in nezaščitena glava, ki je dalj časa neposredno izpostavljena soncu, lahko vodi v pojav sončarice.

Ob visokih temperaturah in sončni pripeki se lahko pripeti, da se naše telo pregreje. Čezmerno izpostavljanje glave soncu lahko namreč vodi v nevarno akutno stanje, pri katerem telo ni več spodobno uravnavati telesne temperature. Mehanizmi za oddajanje toplote odpovejo, zato se lahko telesna temperatura močno zviša. Ob visoki vlažnosti in velikem telesnem naporu je nevarnost toplotnega udara še večja.

Previdno torej, ko se denimo na plaži, ob bazenu ali na domačem vrtu nastavljate sončnim žarkom. Ne pozabite na senčnik, glavo zaščitite s pokrivalom s krajci in poskrbite, da boste zaužili večjo količino vode. Sončarica lahko namreč resno ogrozi vaše zdravje in življenje.

Ne spreglejte predstopnje sončarice

Pred pojavom jasnih znakov, ki nakazujejo na to, da imamo opravka s sončarico, nastopi predstopnja, katere znake je dobro poznati, da lahko preprečimo razvoj vročinske izčrpanosti. Slednja nastane, ker je telo izgubilo veliko tekočine in soli. Oseba postane močno utrujena, spremlja jo slabost, ki vodi v bruhanje, njena koža je bleda. Znojenje je obilno, prisotni so lahko tudi nenadni mišični krči v nogah in rokah. Telesna temperatura je za enkrat še normalna. Oseba naj se nemudoma umakne v hladen prostor. Priporočljivo je hlajenje s hladno vodo (prha, obkladki), ne pozabite na uživanje vode po požirkih.

V vročih poletnih dneh ne pozabite na pokrivala. Še posebej pozorni bodite na otroke. foto: Profimedia

To so simptomi sončarice

Ni nujno, da se bodo naslednji simptomi razvili takoj. Pojavijo se lahko v nekaj dneh ali med večjimi obremenitvami. Bodite pozorni na naslednje najpogostejše klinične znake …

•    pospešeno in plitvo dihanje
•    pospešen srčni utrip
•    nezmožnost znojenja
•    koža je na otip suha in vroča
•    koža je na začetku pordela, kasneje postane bleda ali vijolična
•    naraščanje telesne temperature na 40 °C ali celo več
•    glavobol
•    razširjene zenice
•    vrtoglavica
•    zmedenost
•    omotica
•    izguba zavesti (hujši primeri)
•    mišični krči

V kolikor opazite omenjene znake, je potrebno hitro ukrepanje, najpomembnejše je hitro zniževanje telesne temperature. Bolnik potrebuje bolnišnično zdravljenje, zato poskrbite za hiter prevoz v bolnišnično ustanovo. Prva pomoč, ki jo lahko nudite sami pa naj zajema namestitev v senčen prostor in hlajenje z vodo (kopanje, obkladki z brisačami). Noge naj bodo dvignjene, skrbite za hlajenje glave in vratu. Masaža rok in nog bo spodbudila kroženje krvi. Bolnik ne sme zaužiti zdravil za zniževanje telesne temperature!



prejšnji članek
Umrla je slovenska igralka Vika Gril
Kultura
Umrla je slovenska igralka Vika Gril
naslednji članek
Tedenski horoskop: Ključ do pozitivnih odnosov je iskren pogovor
Horoskop
Tedenski horoskop: Ključ do pozitivnih odnosov je iskren pogovor