Screenshot_2
Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec gospodinjskih aparatov, ki jih je imel vsak jugoslovanski dom

1663812312-036mv
Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira vse rekorde – z zdravniki iz javnih bolnišnic.

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Trik: Tole bo pregnalo ose stran od vas

4. 7. 2021; 03.00
Avtor: V.M.
Osam smrdijo kumare

Osam močno smrdi vonj po kumarah. Izkoristite to! foto: Pexels

Ose imajo izvrstno čutilo za vonj. To je tudi razlog, da se vam približajo, ko se želite osvežiti s sadjem, sladkim sokom in drugo hrano, ki jim gre v slast. A so občutljive tudi na neprijetne vonjave. Izkoristite to!

Ose same po sebi niso napadalne. Razen, če napadete njihovo gnezdo ali jih ogrozite s prestrašenim brezglavim mahanjem. Osa vas bo pičila tudi tedaj, če jo boste po nesreči stisnili. Zaradi omenjenega vam seveda ne bodo nič bolj ljube, saj so izjemno nadležne, ko vsiljivo preletavajo hrano in si poskušajo izboriti slastne grižljaje ali kapljico vaše pijače. Ker so odrasle ose rastlinojede, jim gredo izjemno v slast sladke snovi, zato bodite previdni, da vam nadležna žuželka ne zaide v pijačo. V kolikor bi oso s hrano ali pijačo ponesli k ustom, lahko pride do pika v ustni votlini, kar lahko vodi do nevarnega zatekanja dihalnih poti.

Njihovo čutilo za vonj lahko izkoristite za privabljanje ali odganjanje. Pripravite jim lahko denimo past, ki vsebuje mamljivo poslastico, ki se ji ne bodo mogle upreti. Ker pa je njihova vloga tudi koristna, morda ne bo odveč, če jih boste le poskušali elegantno odgnati. Morda niste vedeli, a ose so pomemben regulator številčnosti škodljivcev. Ker so ličinke mesojede, ose delavke za njihovo hrano polovijo množico žuželk.

foto: Pexels

Vonj, ki osam močno smrdi

Kaj torej osam smrdi? Čeprav so rastlinojede, jim ni prav nič po godu vonj po kumarah. Slednje namreč vsebujejo kislino, ki je ne marajo, ob zaznavi značilnega vonja se bodo tako tudi drugi hrani izognile v velikem loku. Da bi jih kar najbolj učinkovito pregnali iz vaše mize, tako med hrano namestite rezine kumar. Čim več, tem bolje. Nastavite lahko denimo tudi več manjših skodelic, ki jih napolnite z naribano kumaro. Sok, ki se bo pocedil iz zelenjave, bo še intenzivneje oddajal vonj.

prejšnji članek
Zakaj je Shakira jezna na taščo?
Svet slavnih
Zakaj je Shakira jezna na taščo?
naslednji članek
Filip in Blaž živita sanjsko življenje
Svet slavnih
Filip in Blaž živita sanjsko življenje