900469_089-cigareti2
Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

sergej racman
Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. Sodišče ni uslišalo njegovih prošenj.

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Zaprtost je klic telesa na pomoč

24. 7. 2023; 03.00
Avtor: revija Maja
dreamstime_xxl_34658747

foto: Dreamstime

Zaprtost je pogostejša med starejšimi ljudmi; prizadeta je že vsaka tretja ženska in vsak četrti moški.

Kdor blata ne odvaja redno, se mu na črevesnih stenah nalagajo strupene obloge starega blata, ki steno prebavil oslabijo, da postane prepustna in sprošča v kri škodljive snovi. 

Obloge so tudi odlično gojišče za nezdrave bakterije, obenem pa črevesju preprečujejo opravljati njegovo funkcijo črpanja nekaterih hranilnih snovi in onemogočajo normalno delovanje črevesne peristaltike ter zastrupljajo telo. Zavedati bi se morali, da so toksini v črevesju glavni povzročitelji številnih bolezni današnjega časa. Utrujenost, glavobole, težave s sklepi, problematično kožo, razdražljivost, črevesne pline, slab zadah, alergije - vse to lahko povežemo z neurejeno prebavo.

Pomanjkanje energije

Zaradi zaprtja se na stenah prebavil začnejo nabirati obloge, ki onemogočajo črevesnim stenam opravljanje njihove poglavitne funkcije, to je črpanje hranljivih snovi, mineralov in vitaminov iz zaužite hrane. Kar pomeni, da kljub zdravi prehrani naše telo ni sposobno absorbirati življenjsko pomembnih snovi. V tem primeru je treba prečistiti črevesne stene in tako se bo uredila tudi prebava.

Odvajala polenijo

Odvajala, kot so odvajalni čaj, tablete ali svečke, imajo hiter učinek, vendar ne odpravijo problema, ampak ga lahko še poslabšajo, saj ob pogosti uporabi polenijo črevo. Pomembno je, da mislimo na mehčanje blata, še preden do zapeke pride.

Vlaknine so ključ do zdrave prebave

Prve na seznamu zdravih pomočnikov pri prebavi so vlaknine, ki jih s hrano marsikdo zaužije premalo. Zaužili naj bi jih 30 gramov na dan, kar na prvi pogled ni slišati veliko, toda 30 gramov vlaknin vsebuje 12 kosov črnega kruha, 9 banan, 15 pomaranč ali 20 jabolk. Pojeste toliko? Najbrž ne! Poleg zadostnega vnosa vlaknin je pomembno še, da uživamo raznoliko hrano, se redno gibamo in popijemo vsaj dva litra vode na dan. Nezadostno uživanje vode se odrazi na bolj kompaktnem in trdem blatu, ki ga je težje odvajati. Poleg tega vlaknine delujejo le, če popijemo dovolj vode.

Vlaknina psiliuma

Ena izmed najbolj cenjenih in učinkovitih vlaknin za urejanje prebave je vlaknina indijskega trpotca ali psiliuma. Spada med topne vlaknine, kar pomeni, da v stiku z vodo nabrekne in ustvari naravni gel, ki blagodejno učinkuje na prebavo. Poveča se volumen blata, kar spodbudi črevesno peristaltiko na naraven način in tako odpravi zaprtost. Vlaknina pri potovanju skozi črevo nase veže tudi strupe in obloge, ki so se skozi leta nabirali na stenah črevesja, in jih po naravni poti izloči iz telesa.

Namočene slive

Slive so že tradicionalno znane in cenjene pri odpravljanju zaprtosti, napihnjenosti in počasne prebave. Pri zaprtosti suhe slive namočimo v vodo in oboje čez nekaj ur zaužijemo.

prejšnji članek
Tina Gaber odločno proti odlovu nutrij
Svet slavnih
Tina Gaber odločno proti odlovu nutrij
naslednji članek
Iz lubenice lahko naredite tudi okusno juho
Kulinarika
Iz lubenice lahko naredite tudi okusno juho
#nasazenazenska
nasazenazenska