Stanislav Štuhec
Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga pogrešajo že od 10. aprila

Damjan Žugelj
Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo proti izbrancu SDS

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Takole pripravite najboljšo maso za čevapčiče

28. 4. 2023; 01.00
Avtor: V. M.
Čevapčiči

Pecite jih približno 8 minut in jih med tem previdno obračajte. foto: Profimedia

Če vam kupljeni čevapčiči ne gredo v slast, si jih lahko še vedno pripravite sami. Izdelava mase je sila preprosta, če le poznate tiste najboljše skrivnosti …

Naj tokrat iz žara zadiši po domačih čevapčičih! Kako pripraviti tako odlične, da boste polizali tudi prste? Takole …

Pravi bosanski čevapčiči ne vsebujejo svinjine, pripravljeni so namreč iz mešanice teletine in mlade ovčetine. Vi jih lahko kakopak pripravite iz mesa, ki vam je najbolj po godu, a naj vam zaupamo, da je za zares izvrsten okus najboljše meso mladih bikcev. Slednjemu lahko za sočnost dodate še nekoliko svinjine.

Izbrano meso je potrebno narezati na koščke in dvakrat zmleti. V kolikor nimate aparata za mletje mesa, lahko seveda to namesto vas naredi mesar.

Pomemben del priprave čevapčičev je izdelava mase, katere začimbe boste izbrali, je seveda odvisno od vašega okusa. Mleto meso stresite v večjo plastično posodo. Posolite ga in popoprajte, dodajte česen in mleto papriko. Mnogi dodajo masi še kanček mineralne vode, slednje naj bi namreč preprečilo, da bi se čevapčiči med peko prijemali na žar, vplivalo pa naj bi tudi na rahlost in lažje oblikovanje svaljkov. Nekateri recepti zajemajo tudi drobno sesekljano čebulo in drobtine, ki naj bi poskrbele za intenzivno vezavo.

V kolikor nimate aparata za mletje mesa, lahko seveda to namesto vas naredi mesar. foto: Arhiv.

Sedaj je na vrsti zelo pomemben del priprave. Gnetenje. Ste vedeli, da bosanske kuharice gnetejo maso kar pol ure? Huh, to pa ni kar tako, kajne? A za res izvrstne čevapčiče je potrebno sestavine resnično intenzivno pregnesti, da se dobro premešajo in prepojijo. Naj vas pri tem vodi misel, da je masa pripravljena tedaj, ko se meso loči od posode. Pripravljeno maso čez noč postavite v hladilnik.

Sedaj je na vrsti oblikovanje svaljkov. Kako veliki bodo, je seveda odvisno od vaših želja, a naj ne bodo daljši od 12 centimetrov, pa tudi debelina naj nebi presegala centimetra in pol.

In sedaj, končno, peka čevapčičev! Pri tem pazite, da ne bo žar prevroč, saj boste zagotovo razočarani. Čevapčiči bodo v tem primeru znotraj surovi, na zunaj pa preveč zapečeni, zato se peke raje lotite počasi. Pecite jih približno 8 minut in jih med tem previdno obračajte. Nasvet strokovnjakov je, da jih obrnete, ko se iz njih pocedi maščoba. A pozor, med obračanjem jih nikar ne prebodite, saj bo iz njih stekel sočen mesni sok.

Naj vam teknejo. S čebulo, ajvarjem, kajmakom ali zgolj kosom svežega kruha.  Dober tek!

piknik

piknik foto: dreamstime

prejšnji članek
Čiščenje doma pozitivno vpliva na vaše duševno zdravje
Svet slavnih
Čiščenje doma pozitivno vpliva na vaše duševno zdravje
naslednji članek
Lea in Jasna zasebno dobri prijateljici
Svet slavnih
Lea in Jasna zasebno dobri prijateljici