andreja novak Dobra karma

Pozor! Ta vikend je idealen čas za osvobajanje od...

clooney1 Svet24.si

FOTO: Clooney svoja dvojčka uči traparij, ki ...

pahor vojska vojaki bobo Reporter.si

Bi lahko Pahor postal generalni sekretar Nata? Na ...

koronavirus covid testiranje bobo2 Svet24.si

Petkove korona številke še ugodnejše od ...

20140310-00511851 Necenzurirano

S krajo identitete si je izplačeval dividende ...

elena-costrov Njena.si

Sanjski Gregor o tem, zakaj je v resnici izločil ...

Irena in Božo Njena.si

MasterChef: iz ozadja presenetila Irena in Božo

Do nalezljive bolezni zaradi požirka bazenske vode
| V. M.

Do nalezljive bolezni zaradi požirka bazenske vode

Okužena bazenska voda je velik povzročitelj nalezljive črevesne bolezni., Profimedia

Ste že slišali za nalezljivo črevesno bolezen imenovano kriptosporidioza? Do okužbe lahko privede že zaužit požirek okužene bazenske vode.

Vodo iz bazena seveda ne boste zaužili namenoma, a se lahko kljub temu pripeti, da vam po grlu stečejo kapljice bazenske vode. Požirke pogosteje naredijo otroci, saj jim med igro voda zlahka zaide v usta. A takšen pripetljaji niso povem zanemarljivi …

Ali urinirate v bazensko vodo?

Ne delajte tega. In poučite tudi otroke, da je za opravljanja male potrebno odkorakati na stranišče. Okužena bazenska voda je namreč velik povzročitelj nalezljive črevesne bolezni. Morda niste vedeli, a kriptosporidiji so najpogostejši povzročitelji drisk, povezanih s kopanjem v bazenih. Najbolj dovzetni za okužbo so mlajši otroci, starši okuženih otrok, ljudje z oslabljenim imunskim sistemom, nosečnice in kopalci.

Kaj je kriptosporidioza?

Kot opisujejo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje, gre za nalezljivo črevesno bolezen, ki jo povzroča mikroskopski parazit Cryptosporidium spp. Okužba pri osebah z normalnim imunskim sistemom povzroča akutno drisko ali pa poteka brez znakov in simptomov.

Foto: Profimedia - V prvi fazi, ki traja nekaj dni, je prisotna predvsem visoka vročina, mrzlica, močan glavobol, močne bolečine v ledvenem predelu in trebuhu.

Simptomi okužbe: Najpogostejši znak okužbe je vodena driska, ki traja do dva tedna. Ostali simptomi pa vključujejo še želodčne krče, dehidracijo, slabost, bruhanje, povišano telesno temperaturo ter izgubo telesne teže. Pri nekaterih poteka okužba brez znakov in simptomov.

Poskrbite za ustrezno higieno

''Kriptosporidioza je precej nalezljiva bolezen. Prenos okužbe se preprečuje z ustrezno osebno higieno, zlasti umivanjem rok še posebej po opravljanju potrebe, menjavi plenic, pred hranjenjem oziroma pred pripravo hrane ipd. Pomembno je redno čiščenje sanitarij in drugih površin, ki se lahko onesnažijo s kontaminiranimi izločki.

Osebe, ki prebolevajo akutno kriptosporidiozo naj se izogibajo javnih kopališč in se vsaj 14 dni po prenehanju driske le-teh izogibajo. Preprečiti je potrebno tesen stik bolnika z osebami, ki imajo oslabljen imunski sistem. Otroci, ki prebolevajo okužbo, ne smejo obiskovati vrtca ali šole.''

Preberite si še: 'Super gonoreja' se širi z oralnim seksom: Lahko jo imate v grlu!