Stanislav Štuhec
Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga pogrešajo že od 10. aprila

Damjan Žugelj
Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo proti izbrancu SDS

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Do nalezljive bolezni zaradi požirka bazenske vode

11. 8. 2021; 04.00
Avtor: V. M.
družina v bazenu

Okužena bazenska voda je velik povzročitelj nalezljive črevesne bolezni. foto: Profimedia

Ste že slišali za nalezljivo črevesno bolezen imenovano kriptosporidioza? Do okužbe lahko privede že zaužit požirek okužene bazenske vode.

Vodo iz bazena seveda ne boste zaužili namenoma, a se lahko kljub temu pripeti, da vam po grlu stečejo kapljice bazenske vode. Požirke pogosteje naredijo otroci, saj jim med igro voda zlahka zaide v usta. A takšen pripetljaji niso povem zanemarljivi …

Ali urinirate v bazensko vodo?

Ne delajte tega. In poučite tudi otroke, da je za opravljanja male potrebno odkorakati na stranišče. Okužena bazenska voda je namreč velik povzročitelj nalezljive črevesne bolezni. Morda niste vedeli, a kriptosporidiji so najpogostejši povzročitelji drisk, povezanih s kopanjem v bazenih. Najbolj dovzetni za okužbo so mlajši otroci, starši okuženih otrok, ljudje z oslabljenim imunskim sistemom, nosečnice in kopalci.

Kaj je kriptosporidioza?

Kot opisujejo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje, gre za nalezljivo črevesno bolezen, ki jo povzroča mikroskopski parazit Cryptosporidium spp. Okužba pri osebah z normalnim imunskim sistemom povzroča akutno drisko ali pa poteka brez znakov in simptomov.

V prvi fazi, ki traja nekaj dni, je prisotna predvsem visoka vročina, mrzlica, močan glavobol, močne bolečine v ledvenem predelu in trebuhu. foto: Profimedia

Simptomi okužbe: Najpogostejši znak okužbe je vodena driska, ki traja do dva tedna. Ostali simptomi pa vključujejo še želodčne krče, dehidracijo, slabost, bruhanje, povišano telesno temperaturo ter izgubo telesne teže. Pri nekaterih poteka okužba brez znakov in simptomov.

Poskrbite za ustrezno higieno

''Kriptosporidioza je precej nalezljiva bolezen. Prenos okužbe se preprečuje z ustrezno osebno higieno, zlasti umivanjem rok še posebej po opravljanju potrebe, menjavi plenic, pred hranjenjem oziroma pred pripravo hrane ipd. Pomembno je redno čiščenje sanitarij in drugih površin, ki se lahko onesnažijo s kontaminiranimi izločki.

Osebe, ki prebolevajo akutno kriptosporidiozo naj se izogibajo javnih kopališč in se vsaj 14 dni po prenehanju driske le-teh izogibajo. Preprečiti je potrebno tesen stik bolnika z osebami, ki imajo oslabljen imunski sistem. Otroci, ki prebolevajo okužbo, ne smejo obiskovati vrtca ali šole.''

Zlahka se pripeti, da med plavanjem zaužijemo požirek vode.

Zlahka se pripeti, da med plavanjem zaužijemo požirek vode. foto: Pexels

prejšnji članek
Eva Boto namenoma kasneje izdala videospot
Svet slavnih
Eva Boto namenoma kasneje izdala videospot
naslednji članek
Dihalne vaje za več energije in boljšo prebavo
Zdravje
Dihalne vaje za več energije in boljšo prebavo