mlin
Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

1701778337-dsc9818-01-1701778319724
Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je absolutno sporno"

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Nič več močnih menstruacij

17. 8. 2018; 04.00
Avtor: Revija Maja
Nič več močnih menstruacij
Z oralno kontracepcijo lahko omilite obilne krvavitve

Z oralno kontracepcijo lahko omilimo obilne krvavitve Močna mesečna krvavitev ni zgolj še ena nadležna ženska reč, ki terja pogosto menjavanje higienskih vložkov in poslabša telesno, čustveno in spolno kakovost življenja, ampak tudi resno ogroža naše zdravje. Skoraj polovica žensk, ki jih pesti menoragija, je namreč slabokrvnih, zaradi česar so stalno utrujene, nejevoljne in pogosto podlegajo virusnim obolenjem. Lahko težavo, ki je med najpogostejšimi vzroki obiska v ginekološki ambulanti, rešujemo sami, z zdravim načinom življenja, ali potrebujemo zdravila oziroma celo poseg v telo?

Trpi vsaka deseta ženska


Močne menstruacije, ki doletijo od 9 do 14 odstotkov žensk, enkrat v življenju pa kar vsako drugo žensko, so sicer pogostejša težava zrelejših predstavnic nežnejšega spola, tistih, ki so tik pred menopavzo, vendar za njo trpijo tudi zelo mlade ženske oziroma dekleta. »Da izgublja med perilom preveč krvi, več kot 80 mililitrov, kakor določa doktrina, lahko ženska posumi, če krvavi več kot sedem dni in če se ji perilo začne prej kot v 21 dneh od prvega dne zadnje menstruacije. Močno mesečno perilo pogosto spremljajo bolečine, pred njim pa hujše predmenstrualne težave. Že po prvi takšni menstruaciji je prav, da se ženska posvetuje s svojim ginekologom,« poudarja dr. Andreja Štolfa Gruntar. dr. med., specialistka ginekologije in porodništva na Ginekološki kliniki UKC Ljubljana.
Pri večini bolnic ugotovi zdravnik vzroke težav v organskih nepravilnostih, pri desetini žensk pa tičijo vzroki v hormonskem neravnovesju in celo v stresnem življenju.

Pozor!


- Močna mesečna krvavitev je lahko znak resnega zapleta na ženskih rodilih. Pomisliti moramo tudi na raka materničnega vratu oziroma maternice, na tumorje, miome, spolno prenosljive bolezni, adenomiozo, ko endometrij vdre med mišice stene maternice, ali na pretirano delovanje ščitnice, zaradi česar nikakor ne smemo odlašati s posvetom v ginekološki ambulanti. Menoragija je vzrok za kar dve tretjini histerektomij, posegov, pri katerih odstranijo maternico, in pogost vzrok za resekcijo maternične sluznice.

Lahko so vzrok hormoni


V normalnem menstruacijskem ciklusu nastopajo hormoni v zdravem ravnotežju, kar prispeva h končni posledici, običajni menstruaciji. Če pa je ravnotežje med hormoni porušeno, lahko pride do anovulacije, kar pomeni, da se jajčece iz jajčnika ne izloči med ovulacijo, in do pretiranega draženja maternične sluznice oziroma endomestrija z estrogeni. Sledi tako imenovana prebojna krvavitev oziroma vmesna ali zapoznela močna krvavitev.
Pri drugi vrsti hormonsko pogojenih močnih menstruacij pa težave povzroča preveč prostaglandina znotraj maternične sluznice, zaradi česar se le ta preobilno »čisti«.
Ginekolog žensko ob pregledu temeljito izpraša o tem, koliko vložkov na dan porabi in ali opazi med izločki grudice. Izcedek iz dojke lahko opozarja na raka na rodilih. Izključiti mora tudi nekatere vrste kontracepcije, ki lahko povzročijo menoragijo, predvsem maternični vložek, in nekatera zdravila oziroma kronične bolezni, kot so sladkorna bolezen, nepravilno delovanje jeter, ledvic, srca in ščitnice.
Zdravljenje sledi na podlagi številnih laboratorijskih pregledov, brisa PAP, hormonske slike, ultrazvoka oziroma biopsije maternične sluznice.

Novost pri zdravljenju


Obilne menstruacije je torej mogoče zdraviti operacijsko, nehormonsko in hormonsko. K drugi izbiri prištevamo nesteroidna protivnetna zdravila, k tretji pa hormonsko terapijo, zdravljenje s progestageni in s kombiniranimi peroralnimi kontraceptivi.
Novost pri nas je prav oralna kontracepcijska tableta z estradiolom, ki je sicer od lanskega oktobra predpisana za zdravljenje menoragije, vendar jo brez zadržkov lahko jemljejo tudi ženske, ki težav z menstruacijo nimajo. Že po prvem ciklusu jemanja tablete močno zmanjšajo mesečno krvavitev, po šestih ciklusih pa zmanjšajo izgubo menstruacijske krvi za kar 88 odstotkov, s čimer bistveno izboljšajo koncentracijo hemoglobina v krvi. Milejše ko so krvavitve, manj je tudi tegob zaradi predmenstrualnega sindroma. »Oralna kontracepcija je odlična izbira tudi za ženske, ki so doslej močne krvavitve zdravile z  materničnim vložkom z levonorgestrelom, vendar niso najbolje prenesle tujka v telesu,« je na predstavitvi kontracepcije dejala Andreja Štolfa Gruntar.
Kajpak se močnih menstruacij lahko lotimo tudi sami z bolj zdravim življenjskim slogom, s pestro prehrano z obilo vitamini in minerali, z veliko gibanja ter z obvladovanjem stresa. Neposrednega terapevtskega učinka klinične preiskave sicer niso potrdile, a bomo z zdravimi navadami zagotovo izboljšali svoje splošno počutje, s čimer bomo tudi kakšno hormonsko tegobo lažje prenesli.

prejšnji članek
Takšen je danes Robert de Niro!
Svet slavnih
Takšen je danes Robert de Niro!
naslednji članek
To so razlogi za prepir s partnerjem
Zdravje
To so razlogi za prepir s partnerjem