900469_089-cigareti2
Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

sergej racman
Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. Sodišče ni uslišalo njegovih prošenj.

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Kaj vam o zdravju sporočajo dlačice na bradi in puhaste brčice?

4. 8. 2021; 03.00
Avtor: V. M.
Porascenost po obrazu

Na prekomerno poraščenost po obrazu v veliki meri vpliva genska predispozicija. foto: Profimedia

Opažate, da se vam na obrazu vse pogosteje pojavljajo dlačice? V mislih imamo zlasti puhaste brčice in nadležne dlake, ki zrastejo na konici brade.

Če se borite s poraščenostjo po obrazu, naj vas najprej potolažimo, da bitke ne bijete čisto same. Približno 10 odstotkov žensk se srečuje s prekomerno rastjo dlačic, ki na plan pokukajo tam, kjer bi si želele svilnato gladko polt. Na pojav v veliki meri vpliva genska predispozicija, če je denimo poraščena vaša babica, je velika verjetnost, da se boste na bradici z leti tudi sami ugledali nadležne dlačice.

Kaj pa drugi dejavniki, ki pri ženskah vplivajo na pojav poraščenosti po obrazu? Le teh je kar nekaj in dobro jih je poznati. dr. Rina Davison, endokrinologinja iz londonske univerzitetne bolnišnice Whipps Cross, razkriva tiste, ki sodijo na seznam najpogostejši vzrokov:

•    Pojav policističnih jajčnikov

Posledice pojava PJ botrujejo zvišanju ravni moških spolnih hormonov v ženskem telesu, zaradi česar se lahko pojavi dlakavost. Na testosteron so najbolj občutljiva sledeča področja: brada, koža nad zgornjo ustnico, prsi, notranja stran beder.

•    Pogosto uživanje sladke in mastne hrane

Morda niste vedeli, a uživanje preprostih ogljikovih hidratov spodbuja rast dlačic. Zakaj? Ker se hrana, ki ima visok glikemični indeks v telesu hitro pretvori v glukozo. Nanjo se telo odzove tako, da tvori večjo količino inzulina, slednji pa lahko spodbudi delovanje jajčnikov, ki nato izločajo več testosterona. Posledica opisanega procesa je rast dlačic.

Morda niste vedeli, a uživanje preprostih ogljikovih hidratov spodbuja rast dlačic. foto: Profimedia

•    Menopavza

Med menopavzo se poveča količina moškega spolnega hormona. Ženske se srečujejo z moškimi nevšečnostmi, kot je plešavost in poraščenost.

•    Anoreksija

Pogosti so primeri, ko se pri osebah z motnjami hranjenja pojavi poraščenost po vsem telesu. Vzrok še ni dognan.

•    Uporaba kortikosteroidov

Zdravljenje z zdravili, ki vsebujejo sintetično obliko hormona kortizol, lahko ob daljši uporabi povzroča pretirano poraščenost po telesu, povečanje teže in zatekanje obraza.

Preberite si še: Metode do svilnato gladke kože

prejšnji članek
Zmagovalec Bara prvič postal očka
Svet slavnih
Zmagovalec Bara prvič postal očka
naslednji članek
Nad pigmentne spremembe z limono in kisom
Moda&Lepota
Nad pigmentne spremembe z limono in kisom
#nasazenazenska
nasazenazenska