Natasha Diddee
Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, zdaj je umrla

1663812312-036mv
Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira vse rekorde – z zdravniki iz javnih bolnišnic.

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Super dieta s hladnimi juhami

20. 8. 2017; 12.00
Avtor: zf
gaspaco

Vzemite jih s seboj v službo in si privoščite osvežilen in zdrav obrok. foto: Profimedia

V vročih mesecih so hladne zelenjavne juhe prava osvežitev in hkrati popestritev jedilnika. Pripravimo jih iz surove ali kuhane oziroma prepražene zelenjave in začinimo s svežimi dišavnimi zelišči.

Hladne juhe so lahko kremne in gostejše ali pa bolj tekoče, v vročih dneh jih serviramo celo s kockami ledu, zato ne bo nič narobe, če jih ponudimo kar v kozarcih. Bodite drzni, eksperimentirajte in navdušujte!

Zeleni gaspačo

Zaradi hladne priprave vsebujejo do 50 odstotkov več mineralov in vitaminov.

Sestavine za 4 osebe: 2 veliki kumari, 1 velika zelena paprika, 1 ali 2 mladi čebulici, 7,5 dl čiste zelenjavne juhe, sol in poper, 1/2 stebla in nekaj listov belušne zelene ali 2 vejici peteršilja.

Priprava: Zelenjavo očistimo, narežemo na kose, nekaj tankih rezinic prihranimo za okras, drugo zmiksamo. Tej kaši primešamo hladno čisto juho, po okusu dosolimo in popramo. Po želji juhi dodamo kocke ledu in jo okrasimo z rezinicami zelenjave.

Paradižnikova juha s koromačem

Sestavine za 4 osebe: 400 g koromača, 1 bela čebula, 2 stroka česna, 2 žlici olivnega olja, 5 dl čiste zelenjavne juhe, 1 pločevinka (240 g) olupljenega paradižnika, sol in poper, 2 žlici nastrganega parmezana.

Priprava: Koromač in čebulo očistimo in narežemo na lističe, česen sesekljamo. Zelenje koromača sesekljamo in prihranimo za okras. V posodi koromač, čebulo in česen pražimo na olju in mešamo nekaj minut, da čebula postekleni in se koromač malo zmehča. Nato prilijemo juho, dodamo paradižnik iz pločevinke, zavremo in kuhamo deset minut. Med kuhanjem juho po okusu dosolimo in popramo, nato jo ohladimo. Hladni juhi dodamo parmezan in jo zmiksamo, nazadnje pa okrasimo z zelenjem koromača.

Hladna juha iz bučk

Sestavine za 4 osebe: 750 g mladih zelenih bučk, 1 bela čebula, 3 žlice olivnega olja, posodica čiste zelenjavne jušne osnove, 200 g kremnega sirčka (lahko skute), sol in poper, manjši šopek sveže mete.

Priprava: Bučke operemo, narežemo na kolobarje, čebulo olupimo in narežemo na lističe. V posodi bučke in čebulo pražimo na olivnem olju in mešamo nekaj minut, da čebula postekleni. Dodamo nekaj listov mete, prilijemo sedem decilitrov tople vode, dodamo čisto jušno osnovo, zavremo in kuhamo pet minut. Začinimo. Ko se juha ohladi, dodamo kremni sirček in vse zmiksamo s paličnim mešalnikom. Juho nalijemo v kozarce ali skledice, jo potresemo s sesekljano meto in postrežemo. 

prejšnji članek
Hrana za zdravo srce
Zdravje
Hrana za zdravo srce
naslednji članek
Napad na čelne gube
Moda&Lepota
Napad na čelne gube