Klemen Jaklič
Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval soglasja

Damjan Žugelj
Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo proti izbrancu SDS

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Pravilna metoda sušenja borovnic

14. 8. 2020; 01.00
Avtor: V. M.
borovnice

Za sušenje izberite le zdrave, čiste in nepoškodovane plodove. foto: profimedia

Suhe borovnice so se že od nekdaj uporabljale v zdravilstvu, v domači lekarni pa so močno cenjene tudi danes. A modro vijolične plodove je potrebno posušiti na pravilen način. Razkrivamo pravilen postopek …

Medtem ko sveže borovnice izboljšujejo prebavo, pa posušeni plodovi delujejo ravno nasprotno, saj zapirajo in tako ob enem veljajo za učinkovito naravno zdravilo zoper diarejo. Sadeži se ponašajo s pravo zakladnico hranilnih snovi, vsebuje denimo petkrat več antioksidantov, kot jih najdemo v brokoliju, bučkah, jabolkih in korenju.  Vsebujejo beljakovine, maščobe, sladkorje, citronsko in jabolčno kislino, vitamine, železo, magnezij in elagično kislino, ki v metabolizmu ovira nastajanje reakcij, ki povzročajo raka.

Borovnice vsebujejo tudi veliko čreslovin in pektin, ki je zaslužen za učinkovito pomoč pri driski in zaprtju, zaradi prisotnosti tanina pa borovnice odpravljajo tudi krče in napenjanje.
Posušene borovnice tako predstavljajo nepogrešljivo naravno zdravilo pri driskah, saj učinkovine utrdijo vneto črevesno sluznico in omejijo izločanje sluzi.

Medtem ko sveže borovnice izboljšujejo prebavo, pa posušeni plodovi delujejo ravno nasprotno. foto: Arhiv Reporterja

Postopek pravilnega sušenja borovnic

Za sušenje pripravite le zdrave, čiste in nepoškodovane plodove. Slednje vam bo vzelo malce več časa, saj jih je potrebno pred sušenjem prebrati in sortirati.  Ko boste pripravili želeno količino, plodove operite v hladni vodi, nato pa jih je potrebno odcediti in pustiti, da izgubijo zunanjo vlago. Kar pustite, da se površina jagod osuši. Šele ko boste zaključili s prvim delom, sledi postopek za sušenje.

Borovnice lahko sušite v sušilniku, pečici ali na zraku. V kolikor se boste lotili sušenja v sušilniku oz dehidratorju, nastavite temperaturo na 50 °C. Tudi pri sušenju v pečici nastavite enako temperaturo, pazite le, da boste izbrali primeren program za sušenje sadja in zelenjave.

Sadeži se ponašajo s pravo zakladnico hranilnih snovi. foto: Profimedia

Sušenje na zraku: Borovnice lahko sušimo v zračnem in suhem prostoru, kot je denimo podstrešje. Na mizo pogrnite čist časopisni papir in nanj stresite borovnice. Nežno in čimbolj na široko jih razprostrite, poskrbite, da ne bodo nagrmadene druga na drugo. Borovnice nato prekrijte s slojem tankega papirja, ki bo plodove ščitil pred nadležnim mrčesom.

Pomembno: Ko boste borovnice dobro posušili, jih za tri dni shranite v zamrzovalno skrinjo. S slednjo metodo boste preprečili, da bi se kasneje v plodovih zaredili črvički.

Shranjevanje: Suhe borovnice shranito v papirnati vrečki. Ne zapirajte jih v steklene kozarce za vlaganje.



prejšnji članek
Alergija na sonce: Domača zdravila proti srbenju in izpuščajem
Zdravje
Alergija na sonce: Domača zdravila proti srbenju in izpuščajem
naslednji članek
Takšna je bila Jelena Rozga leta 2002
Svet slavnih
Takšna je bila Jelena Rozga leta 2002