Stanislav Štuhec
Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga pogrešajo že od 10. aprila

Damjan Žugelj
Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo proti izbrancu SDS

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Šok v bazenu : 'Mimo je priplavala nagnusna žival!'

25. 8. 2017; 01.00
Avtor: V. M.
nit v bazenu

foto: Srečanje z zajedavcem vzbuja neprijeten občutek. A brez skrbi, živa nit vam ni nevarna.

Žive niti smo v teh dneh zasledili tudi v Sloveniji. Pojavijo se lahko v ribnikih, bazenih, potokih, tudi v hišnih vodovodnih omrežjih. Pogled nanje vam bo vzbudil gnus, zlasti, če boste nanje naleteli med čofotanjem v bazenu.

''Z otrokom sva se igrala v bazenu, ko je mimo naju priplavala dolga, tanka žival, kot kakšna vrvica. Bila je nagnusna! Kot smo ugotovili, je bila to živa nit, ki je ravno zaključila svoj cikel, poleg nje smo namreč opazili tudi izčrpano kobilico,'' nam je zaupala bralka, ki meni, da bi se ljudje manj prestrašili, če bi vedeli za kakšno gomazdečo žival gre.

Res je, pogled na žive niti še zdaleč ni prijeten, a brez skrbi, človeku niso nevarne. Žive niti spadajo med valjaste črve, so zajedavci nevretenčarjev, zlasti žuželk, medtem ko ljudi, živine, domačih živali, ptic in rastlin ne morejo zajedati.  Znanih je približno 300 vrst glistam podobnih živali, nekatere živijo v sladkovodnem, druge pa v morskem vodnem okolju.

Kje jih lahko srečamo?

V vodi lahko zasledite eno samo ali več njih – v skupinah so pogosto zavozlane, zlasti v času ploditve. Pojavijo se lahko kjerkoli se nahaja voda, torej v potokih, ribnikih, bazenih, v lužah, ptičjih kopelih, koritih za vodo za živino, v hišnih vodovodnih omrežjih, cisternah za vodo…, po dežju so jih zasledili celo na vlažni zemlji in rastlinah.

čiščenje bazena foto: profimedia

Kako prepoznati žive niti?

Podobne so gladki debeli žimi, v premeru merijo 1-3 mm in sicer po celotni dolžini enako. V dolžino lahko dosežejo več decimetrov,  največje merijo do 2 metra. Niti so lahko različnih barvnih odtenkov, od skoraj bele do temno rjave. Nimajo ust, razvit imajo le zadnji del črevesja.  Samci so manjši od samic,  prepoznamo jih tudi zadnjem delu telesa, ki je viličaste oblike.

Nočna mora žuželk

Odrasle žive niti se ne prehranjujejo, kljub temu lahko zaradi zalog v telesu preživijo do pet mesecev. Prosto živijo v vodi, kjer samice spomladi odložijo jajčeca v obliki dolgih zdrizastih niti. Slednje vsebujejo več milijonov jajčec, ovijejo pa se okoli vodnih rastlin. Iz jajčec se v roku enega meseca izležejo ličinke, ki za nadaljnji razvoj potrebujejo primernega gostitelja. Ličinke lazijo po dnu luže, po vlažni prsti, v gostitelje se zarijejo ali jih le-ta poje. Kot opisuje Nacionalni inštitut za javno zdravje, lahko ličinko žive niti poje ličinka vodnega insekta (npr. muhe enodnevnice). V telesni votlini gostitelja se nato ličinka žive niti zapre v cistično strukturo, v tem stadiju miruje, dokler se gostitelj ne razvije v odraslo žival in ga poje velika žuželka, v kateri živa nit lahko parazitira (npr. bogomolka ali kobilica). Ličinka prodre skozi steno prebavil v telesno votlino gostitelja, kjer prebavlja in absorbira njegovo tkivo kot vir hrane. Po treh mesecih, ko se živa nit popolnoma razvije, parazit povzroči, da gostitelj poišče vodo. V vodi se nato iz gostitelja sprosti odrasla žival.

Pojavijo se lahko v hišnem vodovodnem omrežju

Žive niti se v nekaterih primerih prisotne v črevesju ljudi, vendar je njihov pojav naključen. V tujem okolju (človeška prebavila) paraziti ne uspevajo in pogosto ne preživijo dolgo.

Žive niti v sistemu za pitno vodo kažejo na dostopnost vodnega vira za žuželke. V takem primeru lahko doma zasledimo žive niti v vodi za pranje perila, kadi ali umivalnikih. Zasledimo pa jih lahko tudi na takih mestih (npr. kabinah za prhanje ali straniščnih školjkah), v katera lahko zaidejo žuželke in poginejo, iz njih pa izstopijo odrasle žive niti v vodo.

V kolikor jih zasledite v sistemu s pitno vodo, slednje kaže na nepravilnosti v sistemu. Ugotoviti moramo njeno pot, dostop do vode in ga prekiniti. O pojavu nemudoma obvestite upravljavca vodovoda.

prejšnji članek
Bralci svetujte: 'Žena ne zna kuhati!'
Zdravje
Bralci svetujte: 'Žena ne zna kuhati!'
naslednji članek
Ne boste verjeli, kdo je prvi mož Angeline Jolie
Svet slavnih
Ne boste verjeli, kdo je prvi mož Angeline Jolie