mlin
Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

1701778337-dsc9818-01-1701778319724
Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je absolutno sporno"

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Povejte naprej: Eko trik proti kaljenju krompirja

30. 8. 2017; 04.00
Avtor: V. M.
Krompir kali

V kalečih gomoljih nastaja alkaloid solanin. foto: Pinterest

Nimate primernega hladnega prostora za shranjevanje krompirja? Če tudi vam prične kliti kmalu po tem, ko ga prinesete domov, vam bo koristil pozabljen trik babic in dedkov.

Najprimernejša temperatura za skladiščenje jedilnega krompirja je od 5 do 6 ˚C. Krompir shranjen pri višjih temperaturah prične namreč kaliti. Idealen prostor za shranjevanje je torej klet, pri čemer je pomembna tudi vlažnost, v suhih prostorih namreč prične krompir veneti. Tako shranjen jedilni krompir vam ne bo kalil vse do novega leta.

Vsi tisti, ki nimate kleti ali drugega primerno hladnega prostora, pa se nemara srečujete s prezgodnjo kalitvijo. Da bi slednje preprečili, preizkusite preprost trik, ki so ga s pridom uporabljali že naši predniki. Krompir shranite v leseno gajbico, na sredino pa dodajte dva ali tri jabolka- odvisno od količine krompirja. Zakaj? Ker jabolka ob zorenju sproščajo etilen – rastlinski hormon, ki zavira kalitev.

Poleg krompirja shranite jabolko. foto: Pinterest

Kalitve seveda ne boste za vedno ustavili, boste pa s pomočjo te naravne metode pridobili dovolj časa, da krompir porabite. Jabolka lahko v zaboj s krompirjem shranite tudi vsi tisti, ki skladiščite večjo količino krompirja v kleti. Tako vam ne bo potrebno poseči po sredstvih v prahu.

Kalečega krompirja ne uživajte!

Vse gomolje, ki so pričeli kaliti, zavrzite! Kalčki namreč vsebujejo solanin, ki je strupen že v manjših količinah. Vsebnost solanina se v krompirjevih gomoljih poveča zlasti zaradi nepravilnega skladiščenja. Znak za povečano vsebnost te strupene snovi je tudi pozelenel krompir.

Preberite si še: Tako pripravljenega krompirja najbrž še niste jedli!

foto: Pinterest

prejšnji članek
Maja na oder prišla v "plenicah"
Svet slavnih
Maja na oder prišla v "plenicah"
naslednji članek
Način, kako jeste sladoled, razkriva, kakšni ste po karakterju
Zdravje
Način, kako jeste sladoled, razkriva, kakšni ste po karakterju