alec baldwin1 Svet24.si

Po tragični nesreči se je oglasil Alec Baldwin

avstrijska policija, policijski trak, splošna, dunaj, streljanje Svet24.si

Iz stanovanja se je vil neznosen smrad, izpod vrat...

franci matoz, dimitrij zadel Svet24.si

Odstopila uprava Luke Koper

janez jansa pl7 Reporter.si

Ljerka Bizilj: Janšo težko razumem, da se mu ob ...

435a62c1e58e3dccd8f42ad04a5addda Necenzurirano

Je to okoljska mafija? To je novo Vizjakovo darilo...

nika dominik vstopna Njena.si

Nika razkrila razplet in zmagovalca šova Kmetija?

pogacar Ekipa24.si

UF, KAKŠNA ZVERINA! Tadej Pogačar kot ga še ...

Jesti bi ga morale ženske, ki jemljejo kontracepcijske tablete
| V. M.

Jesti bi ga morale ženske, ki jemljejo kontracepcijske tablete

Avokado je izjemno bogat z kalijem, ponaša pa se tudi s pravo zakladnico vitaminov., profimedia

Zeleno zlato so poimenovali sadež, ki v sebi skriva pravo zakladnico zdravilnih učinkovin. Govorimo o avokadu, enem najbolj hranljivih sadežev, ki bi se moral znajti zlasti na jedilniku nosečnic in žensk, ki jemljejo kontracepcijske tablete.

Med vsemi vrstami sadja, prav avokado nosi titulo sadeža z največjim odstotkom maščobnih kislin. Brez skrbi, gre za nenasičene maščobne kisline, ki jih naše telo potrebuje in ki pozitivno vplivajo na delovanje organizma. Avokado je izjemno bogat z kalijem, ponaša pa se tudi s pravo zakladnico vitaminov – vsebuje denimo vitamine A, E, B1, B2, B3, B5, B6, C, E in K. Ponaša se tudi z vsebnostjo beljakovin, folne kisline in oleinske kisline, ki preprečuje raka na dojki. Vsebuje pa tudi manjše količine mineralov, kot so magnezij, mangan, baker, železo, cink in fosfor.

Foto: Profimedia - Imate radi avokado?

Ste noseči ali jeste kontracepcijske tabelte?Ste vedeli, da so kontracepcijske tablete največji uničevalec vitamina B6? Pomanjkanje slednjega lahko zelo vpliva na splošno počutje. Pojavi se lahko denimo nespečnost, čustvena nestabilnost, motnje spomina, nervoznost, kopičenje vode v rokah, nogah in trebuhu, slabše stanje las in kože.

Priporočljivo je torej, da si avokado pogosteje privoščijo ženske, ki jemljejo kontracepcijske tablete, zaradi visoke vsebnosti folne kisline, pa bi ga morale uživati tudi nosečnice. Folna kislina, imenovana tudi vitamin B9, je namreč izjemno pomembna za rast celic in razvoj ter rast zarodka. Pomembna pa je tudi zato, ker pomaga preprečevati večje prirojene okvare v možganih in hrbtenici otrok. Za nosečnice je zato priporočljivo, da dnevno zaužijejo 400 mikrogramov folne kisline na dan.