janez usenik Odkrito.si

Voditelj na Pop TV: Luke Dončića imam poln kufer!

nika urbas Svet24.si

Nika Ambrožič Urbas o tem, kakšna je v resnici

boris-becker_re Svet24.si

Beckerjev diplomatski potni list v bistvu ...

FOTO1 Dojencki Svet24.si

Kradli slovenske otroke in jih prodajali na Zahod?...

Hailey Baldwin-justin bieber-poljub Najstnica.si

Hailey Baldwin in Justin Bieber ujeta med ...

uvodna Petisvet

Očka, ne bo me več k tebi

FOTO3 Iris Mulej in Admir Becic Njena.si

Slovenska zvezdnica zaročena!

Več sto teh živalic imate na telesu, a ne boste verjeli kje!
| V. M.

Več sto teh živalic imate na telesu, a ne boste verjeli kje!

Prav ta trenutek imate na sebi drobne mikroskopske živalce, imenovane Demodex pršice. Godijo jim mastni predeli, zato se tam najraje zadržujejo.

S prostim očesom jih je skorajda nemogoče videti, ta drobna bitja so namreč velika tretjino milimetra. Po videzu spominjajo na pajke, imajo osem nog, prehranjujejo pa se z odmrlimi kožnimi celicami. Živijo nekaj tednov, a se hitro razmnožujejo. Tekom dneva mirujejo, saj jim svetloba ne godi, njihov trenutek napoči tekom noči, ko pokukajo na plan. Po koži se gibajo zelo počasi, en centimeter denimo prehodijo približno v eni uri.

Največ jih imamo na obrazu

Demodex pršice živijo na naši koži, nahajajo se tudi v laseh, dlakah, obrveh in trepalnicah. Največ jih imamo prav na obrazu, saj jim godi vlaga in mastno okolje. Ker imamo na obrazu največ širokih por, jim ta predel najbolj ustreza, zato se zadržujejo v bližini mastnih lojnic. Nahajajo se tudi na predelu genitalij in prsi.

Foto: Dreamstime - Največ jih imamo prav na obrazu, saj jim godi vlaga in mastno okolje.

Raziskovalka iz univerze v Severni Karolini Megan Thoms je pojasnila, da so tekom analize ugotovili, da je imelo 100 – odstotkov testiranih kandidatov na sebi pršice, 14 – odstotkov ljudi je te pršice na obrazu tudi videlo.  "Težko je govoriti o natančnem številu. Vemo pa, da se številka giblje od nekaj sto do nekaj tisoč pršic. Število je odvisno od tega, koliko mastnih predelov imamo na koži.''

So nevarne?

Ti živi organizmi živijo skupaj z nami že od praveka in v večini primerov ne predstavljajo grožnje našemu zdravju. Odmrle pršice se morajo razgraditi, kar lahko izzove iritacijo kože, zlasti pri ljudeh z oslabljenim imunskim sistemom. Nekateri primeri pričajo o hudi nočni srbečici, pojavu izpuščajev, ki po videzu spominjajo na rosaceo ali akne.