janez usenik Odkrito.si

Voditelj na Pop TV: Luke Dončića imam poln kufer!

nika urbas Svet24.si

Nika Ambrožič Urbas o tem, kakšna je v resnici

boris-becker_re Svet24.si

Beckerjev diplomatski potni list v bistvu ...

FOTO1 Dojencki Svet24.si

Kradli slovenske otroke in jih prodajali na Zahod?...

Hailey Baldwin-justin bieber-poljub Najstnica.si

Hailey Baldwin in Justin Bieber ujeta med ...

uvodna Petisvet

Očka, ne bo me več k tebi

FOTO3 Iris Mulej in Admir Becic Njena.si

Slovenska zvezdnica zaročena!

Morda imate tole kožno nevšečnost, pa sploh ne veste
| V. M.

Morda imate tole kožno nevšečnost, pa sploh ne veste

Ste morda na obrazu opazili rjavkaste madeže? Preverite ali gre nemara za kožno nevšečnost, s katero se sooča pretežno ženska populacija.

Omenjena kožna nevšečnost je melazma, vrsta hiperpigmentacije, ki jo povzroča prekomerna tvorba pigmenta melanina.  Gre za simetrične madeže, ki so temnejši od preostalega dela kože. Najpogosteje se pojavijo na obrazu, zlasti na licih, čelu in nad ustnicami, saj je to področje najbolj izpostavljeno soncu.

V večini primerov kožni nevšečnosti botruje ravno sonce, velik dejavnik pa so tudi hormoni, na kar nakazuje zlasti dejstvo, da se melazma pogosto pojavi v času nosečnosti ali ob jemanju hormonske terapije. Nekoliko manj pogost vzrok je genetika, nekateri strokovnjaki pa menijo tudi, da bi lahko pojav povzročala prekomerna izpostavljenost stresu.

Hiperpigmentacija se lahko zdravi z različnimi pristopi, kot so denimo kreme za posvetlitev kože, kemični pilingi in posegi z viri energije. Vendar pa se pojav težko popolnoma odpravi. Tudi po izboljšanju je namreč stanje potrebno vzdrževati, saj se nevšečnost ob izpostavljenosti sončnim žarkom hitro ponovi.

Preberite si še: TEST: Tako so videti nevarna rakava znamenja