Klemen Jaklič
Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval soglasja

Damjan Žugelj
Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo proti izbrancu SDS

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Pozor, nikar ne jejte takšnega mesa!

8. 1. 2024; 02.00
Avtor: V. M.
uvodna

Simptomi gripe se začnejo nenadoma, spremlja pa jih bolečina v sklepih in okončinah foto: Dreamstime

Po zaužitju slabo pečenega ali slabo kuhanega mesa, ki je okuženo z zajedavcem - glisto lasnico, lahko nastopi bolezen imenovana trihineloza. Človek in žival se okužita z mesom, ki vsebuje ciste.

Povzročitelj bolezni je Trihinella spiralis ali glista lasnica. Glista je valjaste oblike, samica je velika 3 - 4 mm, samec pa je za polovico krajši, podajajo opis na Nacionalnem inštitutut za javno zdravje. V nekaj dneh po zaužitju okuženega mesa se pojavijo prebavne težave, medtem ko se sistemski znaki bolezni pojavijo 8 - 15 dni po zaužitju okuženega mesa oziroma najmanj po 5. in največ po 45. dneh. Priporočljivo je, da bolnik čim prej po zaužitju okuženega mesa obišče zdravnika, ki predpiše zdravljenje.



Kako poteka okužba?

Na NIJZ pojasnjujejo, da po zaužitju okuženega mesa, kisli želodčni sok raztopi ovojnico ciste, nakar se sprostijo ličinke. Ličinke se prerinejo v tanko črevo, kjer dozorijo v odraslega parazita. Samci po oploditvi poginejo, samice pa v črevesju živijo okoli 6 tednov. Samice v tankem črevesju vsake pol ure izležejo eno živo ličinko. Ena samica izleže do 10.000 ličink. Ličinke s krvjo pridejo v različne organe in tkiva, najpogosteje pa v progaste mišice, kjer se trajno naselijo. V mišicah ličinke lahko živijo do konca življenja gostitelja (okužene živali ali človeka), obdane s poapnelo opno kot ciste. Ličinke se sprostijo, kadar jih z mesom zaužije drug gostitelj.

Ličinke s krvjo pridejo v različne organe in tkiva, najpogosteje pa v progaste mišice, kjer se trajno naselijo. foto: Richard M. Jakowski


Kako prepoznati znake trihineloze?

''Večina okužb poteka brez zdravstvenih težav. Lahko pa se pojavijo najprej prebavne težave, v drugem in tretjem tednu pa lahko zaradi razsoja ličink s krvjo nastanejo vnetne spremembe na srcu (najbolj pogost in najhujši zaplet bolezni, ki lahko privede do odpovedi srca), pljučih, možganih (prizadeti so le pri najhujši obliki bolezni), skeletnih mišicah (najpogosteje očesne mišice, žvekalke, jezik, sapnik, prepona, mišice tilnika, medrebrne mišice), jetrih,''  navajajo na NIJZ ter dodajajo, da bolečine v mišicah trajajo 5 tednov in več, prizadete mišice pa so pogosto tudi otečene. Telesna temperatura v večernih urah naraste tudi do 40 st. C. Pogosto se pojavi oteklina vek, motnje vida, dvojni vid, občutljivost na svetlobo. Med boleznijo se na koži lahko pojavijo različni izpuščaji. Vročina po 3 do 4 tednih postopoma pade, bolečina v mišicah pa popustijo. Težave lahko trajajo tudi več mesecev. Napoved poteka bolezni je dobra, če ni prizadeto srce ali osrednje živčevje.

prejšnji članek
Umazanija pogosto kriva za navzkrižno kontaminacijo živil
Kulinarika
Umazanija pogosto kriva za navzkrižno kontaminacijo živil
naslednji članek
Tedenski horoskop: čas je za globlji smisel
Horoskop
Tedenski horoskop: čas je za globlji smisel