Klemen Jaklič
Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval soglasja

1709556859-172a8714-1709556621461
Necenzurirano

Kako rešiti javno zdravstvo? Ministrica naj ukine "doping" za visoke dobičke zasebnikov.

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

To je superhrana za vaše možgane

7. 10. 2020; 04.00
Avtor: K.M.
blueberries-walnuts-feta-cheese
Le katera je tista hrana, ki je odlična za tvoj spomin in bo nahranila vaše možgančke? Predstavljamo vam nekaj živil, ki jih, če se le da, uvrstite večkrat na svoj jedilnik.

Borovnice


Dejansko pomagajo nevronom v naših možganih, da lažje in predvsem učinkovitejše komuniciramo. Kaj lahko naredite z njimi? Zamrznjene vmešajte v jogurt, odlične so tudi zmlete v mešalniku z nekaj kockami ledu.
Grozdni sladkor
Idealno gorivo za možgane je grozdni sladkor (glukoza). Zato si ga le privoščite, a v majhnih količinah. Zakaj? Količina sladkorja v krvi upočasni hitrost sivih celic in 20 minut po užitku sledi padec zbranosti. Naj pri uživanju sladkorja torej velja zmernost!
Sardele
Veliko zdravja najdete v teh ribah. Nabite so z maščobnimi kislinami omega-3 in kalcijem. Odvisno od tipa sardel lahko ena konzerva pokrije od 25 do 38 odstotkov priporočenih dnevnih potreb. Vsebujejo tudi železo, magnezij, fosfor, kalij, cink, baker, mangan in celoten nabor vitaminov skupine B.

losos foto: dreamstime

Losos
Losos izpolnjuje vse pogoje za status tako imenovane superhrane na praktično vseh možnih zdravstvenih področjih. Ravno zato ga brez dvoma uvrščamo v skupino najbolj zdrave hrane z našega planeta.
Orehi
Glede na očitno podobnost s človeškimi možgani bi ta plod istoimenskega drevesa lahko bil resnično namenjen podpori delovanja tega organa. Orehi vsebujejo najvišje koncentracije maščobnih kislin omega-3 med vsemi oreščki, zato so odlični za delovanje vaših možganov. 

prejšnji članek
Zakonski terapevt: Kaj morate vprašati na prvem zmenku?
Zdravje
Zakonski terapevt: Kaj morate vprašati na prvem zmenku?
naslednji članek
Pistacije znižujejo holesterol
Zdravje
Pistacije znižujejo holesterol