martin strel 1 Dobra karma

Ločeni Martin Strel o novi poroki: 'Ni se še ...

lockdown, milano, karantena, prazna ulica Svet24.si

Pri nas razglasitev epidemije in "policijska ura,"...

sarec jansa maske sta pf Reporter.si

Zamaskiranca iz pekla spolitizirala epidemijo: ...

Bojana Beović Svet24.si

Bojana Beović: Po številu novookuženih v ...

20200110-00983419 Necenzurirano

Poraz Aleša Hojsa in zmaga za odstavljenega šefa...

Damjan Murko 2 Odkrito.si

Šokantno! Žgala sta se v gozdu!

Njena.si

Do lepo oblikovane ritke z brezplačnim treningom ...

To je superhrana za vaše možgane
| K.M.

To je superhrana za vaše možgane

Le katera je tista hrana, ki je odlična za tvoj spomin in bo nahranila vaše možgančke? Predstavljamo vam nekaj živil, ki jih, če se le da, uvrstite večkrat na svoj jedilnik.

Borovnice
Dejansko pomagajo nevronom v naših možganih, da lažje in predvsem učinkovitejše komuniciramo. Kaj lahko naredite z njimi? Zamrznjene vmešajte v jogurt, odlične so tudi zmlete v mešalniku z nekaj kockami ledu.
Grozdni sladkor
Idealno gorivo za možgane je grozdni sladkor (glukoza). Zato si ga le privoščite, a v majhnih količinah. Zakaj? Količina sladkorja v krvi upočasni hitrost sivih celic in 20 minut po užitku sledi padec zbranosti. Naj pri uživanju sladkorja torej velja zmernost!


Sardele
Veliko zdravja najdete v teh ribah. Nabite so z maščobnimi kislinami omega-3 in kalcijem. Odvisno od tipa sardel lahko ena konzerva pokrije od 25 do 38 odstotkov priporočenih dnevnih potreb. Vsebujejo tudi železo, magnezij, fosfor, kalij, cink, baker, mangan in celoten nabor vitaminov skupine B.

Foto: dreamstime - losos

Losos
Losos izpolnjuje vse pogoje za status tako imenovane superhrane na praktično vseh možnih zdravstvenih področjih. Ravno zato ga brez dvoma uvrščamo v skupino najbolj zdrave hrane z našega planeta.
Orehi
Glede na očitno podobnost s človeškimi možgani bi ta plod istoimenskega drevesa lahko bil resnično namenjen podpori delovanja tega organa. Orehi vsebujejo najvišje koncentracije maščobnih kislin omega-3 med vsemi oreščki, zato so odlični za delovanje vaših možganov.