Stanislav Štuhec
Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga pogrešajo že od 10. aprila

Damjan Žugelj
Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo proti izbrancu SDS

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Kdo je 'prijazen' stric na drugi strani ekrana?

28. 9. 2017; 01.00
Avtor: V. M.
Temne plati svetovnega spleta vse pogosteje segajo v sobe in zasebni svet otrok in mladostnikov. Do spletnih spolni zlorab prihaja tudi v Sloveniji.

Naučite otroka naj se izogne nevarni okoliščini in poišče pomoč. foto: Arhiv

Internet predstavlja nepogrešljivo sredstvo komunikacije in prostor druženja. Zlasti socialna omrežja, ki omogočajo povezovanje med ljudmi v navideznem svetu. Pasti, ki v tem koščku medmrežja prežijo na mladostnike ni zanemarljivo malo. ''Med storilci spolnih zlorab prek spleta so posamezniki – v večjem delu gre za moške najrazličnejših stopenj izobrazbe in poklicev — in združbe, ki načrtno iščejo svoje žrtve zaradi spolnih interesov, izsiljevanja ali trgovanja s pornografskim gradivom. Do spletnih spolni zlorab otrok in mladostnikov prihaja tudi v Sloveniji,''  pojasnjujejo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje in dodajajo, da omejevanje in prepoved rabe interneta ne deluje kot dolgoročna zaščita. ''Mladostnik ali mladostnica bo našel druge načine, kako do interneta in socialnih omrežij, ki jih bo skrival pred nami. V primeru, da pride do nevarne situacije, pa bo tako žal tudi manj možnosti, da se bo k nam zatekel po pomoč in podporo.''



Kako zavarovati otroke pred spolnimi spletnimi zlorabami?

Na NIJZ svetujejo, da otroka in mladostnika učimo prepoznavati nevarnosti tako v vsakdanjem življenje kot v virtualnem svetu in v takih situacijah ukrepati. Naučimo ga, kaj so meje dovoljenega, ve naj na primer, da je njegova pravica, da zavrne nezaželen poljub ali dotik. Naučimo ga, da v primeru neprimernega telesnega stika reče 'NE!', se izogne nevarni okoliščini in poišče pomoč.

V virtualnem prostoru veljajo enaka pravila obnašanja kot v resničnem življenju. foto: Profimedia


Otroka poučite:

•    Nihče se te ne sme dotikati po telesnih delih, ki jih pokrivajo spodnje hlačke.

•    Pri mladostnikih in mladostnicah velja podobno: nikomur ne pošiljaj in ne objavljaj fotografij ali posnetkov – sebe ali tvojih prijateljev – v spodnjem perilu, v kopalkah, ali fotografij golega telesa.

•    V spletni komunikaciji ne razkrivaj osebnih podatkov (ime, domači naslov, ime šole).

•    Zagotovite mu občutek, da ste vedno tu zanj in da se lahko vedno obrne na vas.

•    Nadzorujte rabo interneta z ustreznimi varovali.

Informirajte in osveščajte mladostnike, da se bodo znali ustrezno samozaščitno vesti. ''To pomeni, da povečamo možnost, da bodo prepoznali, kdaj jim grozi nevarnost in da bodo vedeli, kako naj se v takih okoliščinah odzovejo. Na socialnih omrežjih so to predlogi osebe 'na drugi strani': 'Si sam/a doma?', 'Pojdiva na kamero.', pri tem pa sebe ne pokaže, predlaga, da komunikacija 'postane najina skrivnost' … vsebine pa preidejo na spolnost, goloto, intimne telesne dele.''

prejšnji članek
VOZI VARNO, (po)misli na otroke
Moda&Lepota
VOZI VARNO, (po)misli na otroke
naslednji članek
Kraljica ni anoreksična, shujšala je s tole dieto!
Svet slavnih
Kraljica ni anoreksična, shujšala je s tole dieto!