tesno Svet24.si

Najemodajalci bi za enoposteljno sobo radi ...

tone stojko Svet24.si

Izkušen fotoreporter osupel, policaj mu je ...

dunaj, AKH, bolnišnica Svet24.si

V največji dunajski bolnišnici vsi covidni ...

bojan pozar jelincic bobo1 Reporter.si

Bojan Požar ustvarja milijone s portalom v lasti ...

20210610-01064860 Necenzurirano

Minister Dikaučič, kje je denar iz vaših ...

tina-kunakey Odkrito.si

Prej z Monico, sedaj z NJO ...

sveča Ekipa24.si

Celotna regija je v solzah! Umrl je največji ...

To je rastlina, ki očisti zrak v vašem domu
| zf

To je rastlina, ki očisti zrak v vašem domu

Taščin jezik,

Taščin jezik velja za rastlino, ki je brezčasna, izredno dekorativna in tako rekoč neuničljiva. Odrasli rastlini namreč ne pride do živega niti žgoče sonce niti suh ogrevan zrak v prostoru.

To niti ni tako zelo presenetljivo, če vemo, da izvira s puščavskih območij zahodne Afrike in južne Azije. Obstaja kar nekaj vrst rastline, ki se dobijo pri nas in se med sabo razlikujejo po velikosti, obliki in tudi vzorcih na listih, zato smo prepričani, da boste med široko ponudbo našli tisto, ki vas bo prepričala.

Trpežnost je njena odlika

Sabljika ali taščin jezik (Sansevieria trifasciata) je zelo priljubljena sobna rastlina. Pa ne samo zaradi videza, ampak tudi zaradi trpežnosti, saj navadno uspeva tam, kjer se drugim rastlinam slabo piše. Če imate tudi pri vas doma takšen kotiček ali skrb za rastline preprosto ni ena izmed vaših prioritet, je taščin jezik gotovo najprimernejša izbira.

Uspeva povsod

Taščin jezik je izredno cenjen v feng šuju, kjer ga zaradi njegovega uravnoteženega videza uporabljajo za vzpostavitev harmonije v domu. Tudi sicer rastlina slovi po tem, da je odlična čistilka zraka v notranjih prostorih. Če nimate prostora za večje rastline, izberite sorto Sansevieria trifasciata hahnii, ki je nižje in širše rasti. Sansevierio lahko postavite kamorkoli v svojem domu, v paru ali samostojno. Čeprav velja, da uspeva skoraj kjerkoli, ji še posebej prija na svetlem in toplem prostoru brez prepiha. Podobno kot kaktusi tudi ta rastlina porabi zelo malo vode, zato ji zalivanje na dva do tri tedne popolnoma zadostuje.

Razmnoževanje je preprosto

Taščin jezik razmnožujemo z delitvijo ali potaknjenci. Ob presajanju poskrbite za drenažo, saj so mlade korenine občutljivejše za odvečno vodo. Pazite, da jih ne boste zalivali preveč, za zalivanje uporabljajte postano vodo, ki naj bo ogreta na sobno temperaturo.

Bodite pozorni

Pri nakupu taščinega jezika preverite, da se na listih ne nahajajo madeži odmrlega tkiva in da listni robovi niso poškodovani. Preverite tudi, da je rastlina dobro ukoreninjena. Če je posejana plitvo in je zibajoča, se lahko hitro prevrne in tudi poškoduje.

PREPLETITE LISTE

Listi taščinega jezika (vrsta Cylindrica) so dovolj mesnati in močni, da jih lahko med sabo tudi nežno prepletete. Dekorativna kita bo res nekaj posebnega!

Pisarniška rastlina: Taščin jezik je odlična rastlina za pisarne. Ne potrebuje posebne nege, skromen pa je tudi z zalivanjem. Na mizi vam izbrane vrste ne bodo zavzele veliko prostora