Naj blok stoji na Pavšičevi ulici
Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj
Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo proti izbrancu SDS

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Kako prepoznati hiperkinetično motnjo?

22. 8. 2019; 01.00
Avtor: V. M.
Hiperkinetična motnja tekom mladostništva ne izzveni. V nekoliko drugačni obliki se namreč nadaljuje v odraslost. Prepoznajte jo dovolj zgodaj in poiščite ustrezne usmeritve.

Za kakšno motnjo pravzaprav gre? Nemara vam je bolj poznan izraz ADHD, hiperaktivnost ali motnja pozornosti in koncentracije. Beseda teče o eni izmed pogostejših nevropsihiatričnih motenj v otroštvu in mladostništvu, ki jo v Sloveniji imenujemo hiperkinetična motnja (HKM).

Starši 1.a razreda že dva dni niso poslali otrok v šolo. foto: Profimedia

Motnja se običajno pojavi že v prvih petih letih življenja, zanjo so značilni simptomi, ki segajo na področje motorične hiperaktivnosti, impulzivnosti in znižane pozornosti. ''Težave so lahko zelo raznovrstne, odvisno od prisotnosti ali različnih kombinacij značilnih simptomov in vzajemnega delovanja različnih bioloških in psihosocialnih dejavnikov,'' pojasnjujejo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje in izpostavljajo sledeče znake, ki nakazujejo, da bi lahko imel otrok hiperkinetično motnjo:

•    Hiperaktivnost: neprestano fizično gibanje in mencanje, neprestano govorjenje z nepovezanim prehajanjem s teme na temo, površno poslušanje sogovornika.

•    Impulzivnost: prehitro odzivanje v obliki dejanj in besed, brez predvidevanja in upoštevanja možnih posledic, skakanje v besedo, nepotrpežljivost.

•    Nepozornost: težave pri poslušanju in pomnjenju informacij, zadrževanju in usmerjanju pozornosti, dokončanju nalog.
Kje poiskati pomoč?

•    Osebni zdravnik oziroma pediater.

•    Ambulante v okviru psihiatričnih bolnišnic.

•    Svetovalni centri za otroke, mladostnike in starše v Ljubljani, Mariboru in Kopru.

•    Posvetovalnica za učence in starše Novo mesto.



Po podatkih ministrstva je trenutno 98 odstotkov otrok, ki obiskujejo slovenske vrtce, vključenih v dnevne programe.

Po podatkih ministrstva je trenutno 98 odstotkov otrok, ki obiskujejo slovenske vrtce, vključenih v dnevne programe. foto: Profimedia

prejšnji članek
To so dovoljeni nočni prigrizki
Zdravje
To so dovoljeni nočni prigrizki
naslednji članek
Kuharica Ana začne dan s solzami
Svet slavnih
Kuharica Ana začne dan s solzami