vodičar Odkrito.si

Usodni da Mihe Vodičarja, prišla tudi bivša

helena blagne Svet24.si

Helena, Salome, Desa in Zvezdana o menopavzi

Harlequin ichthyosis, luske Svet24.si

VIDEO: Mati svojega enoletnega sinčka dvakrat na ...

Luka Mesec Svet24.si

Koalicijske igrice in zviti načrti Luke Mesca

Selena Gomez, italija Najstnica.si

Selena Gomez ujeta v naši sosednji državi

angelska števila Petisvet

Angelska števila: kaj vam sporočajo angeli?

kolsek natalija 16_1 100 Njena.si

Natalijo Kolšek ujeli policistki

Deski, ki pomenita smučarski svet
| Oglasno sporočilo

Deski, ki pomenita smučarski svet

Nekoč je bilo to okorno prevozno sredstvo v snegu, danes pa lahko pravzaprav govorimo o strastnem športu: v tej smučarski zgodbi o uspehu ima Avstrija vodilno vlogo.

Avstrijska šola smučanja – svetovnega pomena
Ko je bila v Avstriji ustanovljena prva smučarska akademija Hannes Schneider v Sankt Antonu ob Arlbergu, je Avstrija postala nov alpski alpski smučarski cirkus. Austrian Way of Skiing se je razširil vse do Japonske in v Združene države Amerike in v 50-ih letih prejšnjega stoletja dvignil veliko prahu zaradi wedel tehnike smučanja: smučar v hitrih, kratkih lokih in z nogami skupaj elegantno vijuga po smučarski stezi navzdol. Danes pa je najbolj razširjenja tehnika smučanja carving, loki v velikem radiusu, pri čemer se smučar opira predvsem na robove smuči.

FOTO: OÖTourismus Marketing HIWU

Šarm legend
Umetnost je iti po novih poteh in hkrati obdržati tradicionalni šarm, ki ga legendarni zimski športni kraj z lahkoto ohranja.
Kje pričeti, če ne tam, kjer se je vse skupaj začelo − v Arlbergu? Majhna gorska vasica se je že zdavnaj razvila v mednarodno zimsko športno središče, ne da bi pri tem izgubila svoj razpoznavni šarm. To je opazno predvsem v Oberlechu, kjer obiskovalec dobi vtis, da se je čas ustavil, a je, ironično, tukaj prisotna tudi najmodernejša tehnologija. Zahvaljujoč podzemnemu tunelskemu sistemu in hitri žičnici, življenje v tem kraju v celoti poteka brez avtomobilov. Ali se še kdo sprašuje, kaj je vzrok, da to idilično vzdušje privablja tudi znane goste, kot so nizozemska kraljeva družina, rock pevec Campino ali igralec Hugh Grant?

FOTO: Lech-zuers-tourismus Josef Mallaun

Legendarne smučarske steze in steze za smuk
Avstrijske Alpe so ustvarile že številne smučarske legende. Med njimi so tudi Toni Sailer, Franz Klammer in Hermann Maier, ki s svojimi nepozabnimi vožnjami ohranjajo mit o kitzbühelskem Streifu.

Že samo ime omenjene smučarske steze vzbudi pri ljubiteljih športa veliko spoštovanje. Tudi v prihajajoči smučarski sezoni se bo sredi januarja v Kitzbühelu odvijal smuk na gori Hahnenkamm po eni izmed najnevarnejših tekmovalnih smučarskih stez na svetu. Gre za smučarsko stezo Streif, ki s svojim 85 % padcem in z najvišjo hitrostjo 150 km/h povzdigne adrenalin v višave tudi pri najbolj izkušenih smučarjih. Zmagovalci tega legendarnega tekmovanja pa še dolgo niso pozabljeni, saj nosijo gondole in vlečnice Hahnenkammbahn njihova imena.

Strmina z obvozom
Kot vsak, ki jo je obvladal, ima tudi smučarska steza Steif za sabo precejšen razvoj. Pred približno 90 leti so tukaj vabili k prvemu mednarodnemu tekmovanju Downhill Only. Takrat je najhitrejši udeleženc dosegel povprečno hitrost zgolj 22,5 km/h. Danes steza s svojo nezanemarljivo dolžino (3.312 metrov) ponuja bistveno večje hitrosti. 

FOTO: KSC HKR

Znane osebe, kamor seže pogled
Dogodek okrog smuka na gori Hahnenkamm ni z rdečo barvo označen le v koledarjih smučarskih atletov. Vsako leto je tukaj mogoče srečati znane osebe s celotnega sveta, ki navijajo za svoje favorite. Tako je npr. stalni gost tega edinstvenega dogodka tudi Terminator Arnold Schwarzenegger.

Kitzbühel in še več
Podoben kultni status, kot ga ima smučarska steza Streif, ima tudi legendarni nočni slalom na gori Planai v štajerskem Schladmingu. Vsako leto okrog 45.000 obiskovalcev doživi to spektakularno smučarsko zabavo, ki jo ponuja 4-Berge-Skischaukel, tj. smučarska steza, ki vodi čez štiri sosednje gore z medsebojno povezanimi smučišči. Obiskovalci lahko svoje smučarsko znanje vselej preizkusijo na avstrijskih smučarskih stezah za svetovni pokal in teh je kar nekaj: Saalbach-Hinterglemm, Flachau, St. Anton am Arlberg in Hinterstoder. Smučarska sezona v alpskem smučanju za svetovni pokal se že tradicionalno vsako leto začne v Söldenu, kdor pa si zastavi visoke cilje, lahko premaga olimpijsko smučarsko stezo na Patscherkofelu v Innsbrucku. 

https://www.austria.info/    
Naročite se na e-novice